İYİ Partili Mehmet Tolga Akalın, yayınladığı bir telekonferans kaydıyla ABD ile Türkiye arasında Afgan sığınmacılar üzerine görüşmeler yapıldığını ortaya çıkardı.

Akalın, resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinin yapmış olduğu bir telekonferansın tutanakları; AKP/Erdoğan ile ABD arasında ABD’ye hizmet etmiş Afganların Türkiye’de geçici koruma altına alınacağına dair bir anlaşma yapıldığını kanıtlamaktadır" ifadeleriyle telekonferansın Türkçe çevirisini yayınladı.

Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinin yapmış olduğu bir telekonferansın tutanakları; AKP/Erdoğan ile ABD arasında ABD’ye hizmet etmiş Afganların Türkiye’de geçici koruma altına alınacağına dair bir anlaşma yapıldığını kanıtlamaktadır. pic.twitter.com/gHKjOoostD

— Mehmet Tolga AKALIN (@avtolgaakalin) September 25, 2022

'Türk hükümeti ve BMMYK tarafından koruma sağlanacaktır'

Sözkonusu belgede, "çevre ülkelerle müzakere halinde olunduğu, İran üzerinden Türkiye'ye varan Afgan sığınmacıların ülkeye girebileceği ve Türk hükümeti vasıtasıyla kayıt yaptırabileceği" ifadelerinin yer aldığı görüldü.

Eylem Tok ve oğlunu havalimanına getiren kişi serbest bırakıldı! Eylem Tok ve oğlunu havalimanına getiren kişi serbest bırakıldı!

Belgenin devamında ABD'li başka bir yetkilinin de, "Afgan sığınmacıların nereye giderlerse gitsinler, Türk hükümeti ya da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) uluslararası koruma sağlayacağı" sözleri dikkat çekti.

Akalın'ın paylaştığı telekonferansın Türkçe çevirisi:

23.jpg

Editör: Haber Merkezi