Geçen yıl bir ilkokul öğrencisinin okula başlaması için alınması gereken kırtasiye malzemelerinin toplam maliyeti 200 lira tutarken; şu an bu tutar 600 lira olarak belirlendi.

Aynı zamanda servis araç tarifesi de değişti. Yeni düzenlemeye göre, 0-1 km arası 554 TL, 23-25 km arası ise 1330 TL'ye yükseltildi. En kısa mesafe 660, en uzun mesafe 1585 lira oldu.

Cumhuriyet TV ekibi, yurttaşlara okula giden öğrencilerin kırtasiye malzemelerinin tutarını ve ekonomik krizin öğrencilerin eğitim hayatını nasıl etkilediğin sordu.

Aileler, kırtasiye ürünlerinin fiyatlarından şikayetçi. Mikrofonumuza konuşan yurttaşlar, artan maliyetlere tepki göstererek 'Bu fiyatlar cep yakıyor' dedi.

Bir yurttaş, ‘’Bir tek pantolon 300 lira. Geri kalan kıyafetleri daha da pahalıdır. Geçen yıla oranla yüzde 300 zamlanmış. Geçen sene  60 liraya aldığımız pantolon şimdi 300 lira. Pandemide bile bu dönemki durumumuzdan daha iyidik.’’ dedi.

‘’ÇOCUKLARIMIZI NASIL OKUTACAĞIZ BİLMİYORUZ’’

Masraflardan dolayı çocuklarının yiyecek ve giyecek ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını belirten aileler, aşağıdaki cümlelerle yaşadıkları zorlukları özetlediler:

Prof. Dr. Ahmet Ercan: Rakamlarla Türkiye'nin deprem gerçeği Prof. Dr. Ahmet Ercan: Rakamlarla Türkiye'nin deprem gerçeği
  • ‘Okul kıyafetleri hariç 2 çocuğumun kırtasiye masrafı 1500 lira, daha sonra istenenlerin de dışında...’
     
  • ‘Hayatımızda her şeye yüzde 200-300, hatta bazen yüzde 500 zam var."
     
  • "Servis ücreti 850 lira, 2 çocuğum var 1.700 lira. Servise veremiyoruz. Çocuğum zorluklarla, akşam saat 21.00-22.00 gibi eve geliyor. Düşünebiliyor musunuz?"
     
  • "Kendi ihtiyaçlarımızdan kısarak geçinmeye çalışıyoruz. Hafta sonu bile çalışıyorum. İşin içinden böyle çıkmaya çalışıyoruz.

cumhuriyet.com.tr 

Editör: Haber Merkezi