Çukurova Belediyesi'nin düzenlediği 4. Orhan Kemal Edebiyat Festivali başladı. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Adana’nın değerlerine sahip çıkmaya devam ettiklerini belirterek, ünlü yazar Orhan Kemal’in adının sonsuza dek yaşayacağını belirtti.

Çukurova Belediyesi tarafından düzenlenen 4. Orhan Kemal Edebiyat Festivali, yoğun bir katılımın olduğu törenle başladı. Festivalin açılış kurdelesi, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin ve edebiyatçılar tarafından hep birlikte kesildi. Katılımcılar, daha sonra Mustafa Yıldız’ın hazırladığı Uluslararası Orhan Kemal Karikatür Sergisi ve Tahir Şilkan ile Mazlum Vesek’in hazırladığı Emek Romanları Sergisi'ni gezdi.

Fuayedeki bu etkinliklerin ardından Orhan Kemal Kültür Merkezi'ne geçildi. Burada Adana Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinden oluşan çok sesli koro, konser verdi. Geçen ay yaşamını yitiren Adanalı sanatçı Salih Bolat anısına hazırlanan belgeselin izlenmesinin ardından açılış konuşmaları yapıldı.

SONER ÇETİN’E VEFA TEŞEKKÜRÜ

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, Orhan Kemal’in insanların gönlünde yaşadığını vurguladı. Işık Öğütçü, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin’e teşekkür ederek, “Bu yıl 4’üncüsü yapılıyor. Umarım bizden sonra 40 yıl bu etkinlikler yapılır” dedi.

“HER GEÇEN YIL FESTİVALİMİZ ÜZERİNE KOYARAK DEVAM ETTİ”

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de, en çok heyecanlandığı etkinliklerin kültür sanat etkinlikleri olduğunu söyledi. 2014’te göreve geldiğinde Çukurova’yı kültür sanat kenti yapma konusunda iddialı olduğunu belirten Çetin, “Olağan belediyecilik hizmetlerini eksiksiz yapsanız da Çukurova halkı için yeterli değildir. Biz de bu anlayışla kültür sanat etkinliklerine ağırlık verdik. Bunlardan biri de Orhan Kemal Edebiyat Festivali. Bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştiriyoruz. İlk 3 festivalde çok önemli isimleri konuk ettik; okurlarla ve Adanalılarla buluşturduk. Her geçen yıl festivalimiz üzerine koyarak devam etti” şeklinde konuştu.

Çetin, pandemi nedeniyle 2 yıldır festivali yapamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek, “Koronavirüs salgını hayatın her alanında olduğu gibi kültür sanat alanında da insanları birçok şeyden mahrum bıraktı. Ara verdiğimiz süreyi kapatmak istercesine bu yıl festival için çok büyük çaba harcadık ve arkadaşlarımız büyük emek verdiler” dedi.

Türk Edebiyatı'nın büyük ismi Adanalı Orhan Kemal’in adına yakışır bir festival olacağına inandığını söyleyen Çetin, şöyle devam etti:

“3 GÜN BOYUNCA ZENGİN BİR İÇERİKLE DEVAM EDECEK FESTİVALİMİZİN BAŞARILI VE AMACINA UYGUN ŞEKİLDE GEÇECEĞİNE İNANIYORUM”

“Buna katkı koyan tüm edebiyatçılara teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Burada ismini sayamayacağım çok sayıda değerli yazar ve şair festival boyunca bizlerle birlikte olacaklar. Söyleşiler, imza günleri ve atölye çalışmaları ile kültür sanat hayatımıza katkıda bulunacaklar, yaşantımızı daha anlamlı kılacaklar. 3 gün boyunca zengin bir içerikle devam edecek festivalimizin başarılı ve amacına uygun şekilde geçeceğine inanıyorum.

SÖYLEŞİLER VE İMZA ETKİNLİKLERİ

Açılış programının ardından festivalin ilk gününde, ilk etkinlik "Edebiyattan Sinemaya" konulu söyleşi oldu. Moderatörlüğünü Vedat Akdamar’ın yaptığı söyleşide Tamer Levent ve Burak Tamdoğan katılımcı olarak yer aldı.

Tamer Levent ve Işık Öğütçü’nün imza etkinliğinin ardından günün ikinci söyleşisinin moderatörlüğünü Selda Kaya yaptı. "Orhan Kemal Senaristliği ve Kayıp Senaryolar" konulu söyleşiye Işık Öğütçü, Mazlum Vesek ve Nevzat Hız konuşmacı olarak katıldı.

Kaynak: anka