Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün yeni ve bulaşıcı bir mutantı nedeniyle küresel bir sağlık acil durumu ilan etti. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, virüsün "Klad 1" ve "Klad 2" olarak bilinen iki genetik türü bulunduğunu ve geçen yıl ortaya çıkan yeni tür "Klad 1b"nin özellikle çocuklarda yüksek ölüm oranlarına neden olduğunu belirtti.

Harris, bu yeni mutantın hızla yayıldığını ve 2023 yılında tespit edilen vakaların sayısının 2024 yılında artış gösterdiğini ifade etti. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde artan vakaların yanı sıra daha önce hiç vaka bildirmemiş Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya gibi ülkelerde de maymun çiçeği vakaları görülmeye başlandı.

Yeni tür, küçük çocuklar arasında özellikle tehlikeli olup, ölüm oranı yaklaşık %3 olarak belirlendi. Ayrıca, çatışma bölgelerinde yerinden edilmiş ve yetersiz beslenmeden muzdarip insanlar arasında da hızla yayılma eğiliminde. Harris, çiçek hastalığı veya HIV enfeksiyonu geçiren kişilerin maymun çiçeği virüsünü daha ağır geçirebileceğini ve bu kişilerin ölüm riskinin daha yüksek olduğunu vurguladı.

DSÖ, maymun çiçeği virüsüne karşı kitlesel aşılama yerine, virüsün bulaştığı bölgelerde "hedefli aşılama" yapılmasını öneriyor. Çiçek hastalığı için geliştirilen aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı etkili olduğu bilinirken, virüsle temas etmiş kişiler ve sağlık çalışanlarının aşılanması tavsiye ediliyor.

Sağlık Bakanlığı görevini Memişoğlu Fahrettin Koca'dan devraldı Sağlık Bakanlığı görevini Memişoğlu Fahrettin Koca'dan devraldı

Harris, maymun çiçeği virüsünün COVID-19'dan farklı olduğunu ve hava yoluyla değil, esasen yakın fiziksel temas yoluyla bulaştığını belirtti. Bu nedenle, virüsün yayılmasını durdurmak için kapanmaya gerek olmadığını, iyi bir temas takibi ve izolasyon önlemlerinin yeterli olabileceğini söyledi. DSÖ, maymun çiçeği virüsünün pandemiye dönüşmemesi için uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edildiğini de vurguladı.

Kaynak: KARAR