Sahibinden sıfır kilometrede 485 bin liraya Clio ilanı günün en dikkat çeken sahibinden.com ilanı oldu. İkinci el otomobil fiyatlarında yaşanan kur fırsatçılığının en bariz örneği olan ilan Mersin Tarsus Kulak mahallesinden Mustafa Sarı isimli bir fırsatçının verdiği ilanla ortaya çıktı. Sahibinden sıfır kilometrede İcon paket 2020 model Renault Clio ilanı veren Mustafa Sarı araca bedel olarak 485 bin lira istedi. Renault'un güncel sitesinde sıfır kilometre Renault Clio Icon paket 1.0 TCe X-Tronic 90 bg otomobil için 355.000 ₺ fiyat yazıyor.

İkinci elde yaşanan kur fırsatçılığı ise aynı aracın firmanın 355 bin lira istediği arabaya 485 bin lira istemesi "serbest pazar" ilkeleriyle değil "şark kurnazlığı" ile açıklanabilecek cinsten...

SORUNUN TEMELİNDE VERGİ SİSTEMİ VAR

Sektör temsilcilerine göre, çip krizinin baskıladığı otomotiv piyasasında yaşanan sorunlarının temel nedeni mevcut ÖTV sistemi. Sıfır otomobillerde, kura bağlı yapılan küçük bir fiyat güncellemesi bile aracın vergi dilimini yüzde 50’den yüzde 80’e çıkarabildiği için zam oranı çok yüksek olabiliyor.

Kur nedeniyle yapılan fiyat artışı sonrası yüzde 50 ÖTV bareminde olan birçok model bir üst dilime geçti. Bu da fiyata 60 bin TL’lik vergi farkı eklenmesi anlamına geliyor. Yüzde 50 ÖTV dilimindeki araç modeli sayısı 20’nin altında kaldı.

ODD yetkilileri, kura bağlı olarak yükselen araç fiyatlarında ÖTV sisteminin çarpan etkisi yaptığını vurguluyor. Bu da ikinci elde fırsatçıları harekete geçiriyor. 

Editör: TE Bilisim