DShaber.com sitemize mesaj atan Nasrin Doosti isimli instagram hesabının sahibi, ülkesinin içinde bulunduğu durumu dünyaya duyurmak amacıyla yazdığı açıklamayı bizimle paylaştı.

Açıklamada şöyle denildi; “Dünyadaki insanlar merhaba, bu yazıyı okurken İran'dan sesimi duyuyorsunuz. Ülkemin halkı sevdiklerinin ölümüyle tarifsiz bir acıyla boğuşuyor. Şimdi hiçbirimiz iyi değiliz. İran'da korona durumu son derece vahim. İnsanlar gruplar halinde ölüyor. İlaç eksikliği ve ciddi bir hastane yatağı sıkıntısı ile karşı karşıyayız. Bugün bizim sesimizsiniz, sesimizi Dünya Sağlık Örgütü'ne, Kızılhaç'a ve İnsan Haklarını Koruma Örgütü'ne götürün.”

İranlı instagram kullanıcısının sesini duyurmak amacıyla Dünya İnsan Hakları Örgütü, Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF gibi uluslararası organizasyonları da etiketlediği görüldü.

İRAN'DA NELER OLDU?

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama sürecinin ağır işlediği İran'da aşı tedariki sorunu, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde devreye sokulan yaptırımlar ve İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Amerikan ve İngiliz menşeli aşıların ithalatını yasaklaması nedeniyle çözüme kavuşmadı. Daha sonraki süreçlere aşı tedariki yapılmaya çalışılsa da bir çözüme ulaştırılamadı.

AA'nın aktardığı habere göre, yaklaşık 83 milyon nüfusa sahip İran'da sonbahara kadar halkın yüzde 70'inin aşılanması hedefleniyordu ancak şu an bu oran yüzde 15 civarında ve henüz 50 yaş ve üstü aşılanıyor.

 Ülkede aşılamanın düşük olması, can kayıplarının günlük 600'e yaklaşması ve vakaların 40 bini geçmesi nedeniyle İran lideri Hamaney 11 Ağustos'ta ülkede genel seferberlik çağrısı yaptı. Daha önce ABD ve İngiliz menşeli aşıların ülkeye girişini yasaklayan Hamaney, "Aşılar, ister ithal ister yerli üretim olsun, büyük bir çabayla ve mümkün olan her şekilde tedarik edilmeli ve halkın kullanımına sunulmalıdır." dedi.

Editör: TE Bilisim