Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

İsveç ve Finlandiya'ya NATO vetosuyla ilgili Çavuşoğlu, "Teröre destek vermelerini kesmelerini istiyoruz. Belgeleri yazılı verdik, Türkiye'nin pozisyonu değişmez. Yasa çıkarmamız gerekiyor diye bir bahaneye sığınmasınlar" dedi.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Bu iki ülke neden üye olmak istiyor? Güvenlik endişeleri var anlıyoruz. Müttefik Türkiye'nin güvenlik endişelerini görmezden gelmek olmaz.

Türkiye’nin pozisyonu değişmez yazılı belgeleri verdik, taahhüdümüzü verdik. Yazılı verdik, yazılı istiyoruz. Kanunlarında düzenleme yapılması gerektiğini kendileri söylüyor. Terör örgütünün paçavraları ile gösteri yapılması serbestse o zaman kanunları değiştireceksiniz.

ALMANYA VE FRANSA'DA PKK GÖSTERİSİ

Fransa ve Almanya'nın Ankara Büyükelçileri, PKK'nın bu ülkelerde düzenlediği gösteriler nedeniyle Bakanlığa çağrıldı.

"TURKEY" YERİNE "TÜRKİYE" İSMİ

BM ülkelerinde Türkiye ismi kullanılacak. Yazılı başvurumuzu yapıyoruz.

SURİYE'NİN KUZEYİNE OLASI OPERASYON

İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayı'na İlişkin Detaylar Belli Oldu İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayı'na İlişkin Detaylar Belli Oldu

Bölgenin istikrarına en büyük tehdit PKK/YPG. Son zamanlarda teröristler saldırılarını artırdı. Tehdit artarak sürerken elimiz kolumuz bağlı kalacak değiliz. Bu ulusal güvenlik meselesi. BM'den uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız var.

Terör tehdidini içerde ve dışarda, Suriye'de de, nerede olursa olsun temizlemek bizim görevimiz.

YUNANİSTAN'IN ADALARI SİLAHLANDIRMASI

"Yunanistan 1960'tan beri adaları silahlandırıyor. Gerekli uyarıları yaptık. BM'ye iki mektup gönderdik. Yunanistan, adaların statüsünü bozmuştur, Yunanistan'ın bu adaları silahsızlandırması gerekir. Aksi taktirde egemenlik sorunu başlar. Uluslararası hukuk ihlal ediliyor burada.

Genişleme politikası izleyen Yunanistan. Anlaşmalar gayet açık. Yunanistan ihlal konusunda geri adım atmazsa adaların egemenliğini tartışmaya açacağız. Yunanistan demogoji yapıyor. Yunan siyasetçiler her gün Türkiye'ye 5-10 kez saldırmazlarsa kendi halklarını tatmin edemeyeceklerini düşünüyorlar."

LAVROV, TÜRKİYE'YE GELİYOR

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un askeri heyetle birlikte 8 Haziran'da Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Editör: Haber Merkezi