Zayıflama, kilo verme, mide ameliyatı öncesi ve sonrasında psikolojik ve fizyolojik değerlendirmeler yapın. Yüksek kaygı bozukluğunuz, depresyon, kişilik bozukluğu, uyku bozukluğu, benlik saygısı düşüklüğü, cinsel yaşamınızı, yaşam kalitenizi ve beden imaj algınızı etkiler. Optimal sonuçlar için riskleri ve stratejileri çok iyi bir şekilde kategorize edin.

Zayıflamaya, kilo vermeye ya da mide ameliyatı olmaya karar verdiyseniz, multi disipliner tarz ve değişikleri uygulamaya hazır olun. Kulak, burun, boğaz, göz, kalp, mide, sinir, sindirim, üreme, dolaşım sistemi, tansiyon, şeker, kan tahliliniz, genetik beden kitle indeksiniz, kısırlık veya çocuk sorumluluğu gibi tüm fiziksel tetkiklerinizden sonra sizi kararlarınız için etiketlemeyecek profesyonel danışmanlık alın. Mizaç, kişilik ve uygun görülürse zeka testi yaptırın. Mental retardasyon ya da sınırda zekada olduğu kadar üstün zekada psikolojik direnç ve dayanıklılığınızı etkiler. Nerede, ne zaman, kimin, hangi durumda sizi etkileyeceğini ya da yükselteceğini, sırdaş testörleriniz ile psikolojik yetenek ve becerilerinizi kazanın.

Uzun vadede sağlam ve kararlı bir zayıflama adayı mısınız? Kapsamlı bir şekilde kendinizi araştırın. Temelde psikopatalojiniz varsa dış görüntünüzü koruyamazsınız. Süreci, sendroma dönüştürmeyin, kontrolü ele alın. Bir karar verin pir karar verin. Psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik yöntemleri bilirseniz, kiloyu verirsiniz de alırsınız da, her şey sizin kontrolünüzde olur. Zayıflayın, kilo verin bununla beraber sağlıklı beslenme alışkanlığını uzun vadede kalıcı olarak benimseyin.

Zayıflamak, kilo vermek önce bireyin kendisinde multi faktörlü psikolojik bir ekip işidir. Uzun süreçlidir. Sabırlı, kararlı, karakterli, yeterli, dengeli, öngörülü olunmalıdır. Tüm bu motivasyonlar sizin başarınızı yükseltecektir.

Stres, duygusal yemek yemenin temel sebebidir. Sevgi, saygı, güven arayışı içindedir, duygusal açlık oluşturur. Sürekli huzursuz, öz güvensiz, öz benlik saygınız düşük, depresif, değersizlik duyguları içindeyseniz zayıflama, kilo verme, mide ameliyatı olma kararlarınızı, güçlü bir döneme girene kadar erteleyin.


 

  • Tüm psikolojik engelleri, yas, ölüm, stres, yüksek anksiyete, travma, depresyon faktörlerini azaltmadan ya da ortadan kaldırmadan zayıflama, kilo verme ya da mide ameliyatı olmayın. Uzman desteği alıp güçlenene kadar süreci erteleyin.

  • Çok geleneksel, pasif agresif ya da negatif enerjili aile yapınız varsa hormonlarınız ve metabolizmanız yetersiz kalacaktır. Çocukluk döneminiz stresli ve öfkeli aile yapısında geçtiyse ve çocukluğunuzdaki anılarınıza öfkeniz varsa affetmeyi bilin ve affetmeden zayıflamaya, kilo vermeye, mide ameliyatına karar vermeyin.

  • Nasıl bir ailede yetiştiniz? Yetiştiğiniz çevrede olumlu, güçlü karakterde kişiler varsa onları örnek alın. İş aile, arkadaş çevrenizde olumsuz ve zayıf karakterde kişiler varsa siz zayıflayana kadar bir süreliğine onlara mesafe koyun, uzak tutun.


 


 

Sonuç olarak: Rejim, hastalık durumlarında uygulanan kişiye özel beslenmedir. Diyet ise normal, gündelik, sağlıklı beslenmedir. Her insanın midesi kendi yumruğu büyüklüğündedir. Midenizin üçte birini yiyecek ile diğer üçte birini su ile ve kalan üçte birini hava ile dolayısıyla boş bırakın. Bir dirhem et, bin ayıp örtmüyor. Bir dirhem et bin ayıp dolayısıyla bin hastalık ediyor.


 

Kişilik ve Zeka Testleri Uzmanı

Nebahat Cempel