Zeka, kişilik ve yetenek testlerinin: Stabil ya da profesyonel yaşamın her alanında çok önemli olduğu bilinmektedir. İnsan yaşamı biricik ve çok özeldir. Yüksek farkındalık ister. Eğitim- öğretim, sanat, spor, iş, kariyer, kültür, aile, flört, ikili ilişkiler, politika ve diğer alanlarda yaşam rastgeleye bırakılamaz. Başkaları bırakıyorsa da siz bırakmayın. Yaşamda her nerede ve ne yapıyorsanız ve ne yaptıysanız bir kenara bırakın bundan sonra ne yapabilirime odaklanın. Öğrenmenin de kendine önem vermenin de kendini geliştirmenin de hiç yaşı yoktur. Sizi durdurmaya çalışanları negatif ve güvensiz düşünceleri size aşılamayı çalışanları bir analiz edin, kendinizce sorgulayın. Sizin gelişiminizi kimsenin durdurmaya aksatmaya hakkı yoktur.

Her şeyden önce kendi kişisel önceliğimiz, farkındalığımız ve gelişimimiz için testleri yaptırmalıyız. Test sonuçlarımı alayım aileme, akrabalarıma, arkadaşlarıma, sosyal medyaya yayınlayayım diyorsanız siz henüz hazır değilsinizdir. İçinizde bir yerlerde kendinizden kuşku şüphe duyuyorsunuzdur. En önemlisi kendinize ve diğer insanlara güvenmiyorsunuzdur.

Psikolojik testler, projektif testler değildir. Projektif testlerde bireye belirsiz uyaranlar verilir. Bireylerin, duygu, düşünce ve algıları ile iç dünyasının örüntüsü hakkında görüşler elde edilir. Alanı ve amacı farklıdır.

Psikolojik Testler ise: Kişilik, zeka ve yetenek kavramlarının tanımını, değerlendirilmesini ve geliştirilmesini amaçlar. Zihinsel işlev performansı, zihinsel engel durumunu ya da üstün zekaları keşfetme, bilgilendirme ve geliştirme amaçlıdır. Özel yardıma ihtiyacı olanları ya da özel yetenekleri belirler.

İş, meslek, kariyer alanında, özel hayatınızda ne olduğunu bilir ve belirlersiniz. Güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerinizin farkına varırsınız ve bu yönde kendinizi geliştirirsiniz.

Eğitim- Öğretim alanında öğrencilerin, kariyer uyumu, planlaması ve uzmanlaşmasında, ilgi, bilgi ve yeteneklerine göre yönlendirilmesinde, kişilik, yetenek ve zeka testlerinin önemi çok büyüktür.

Mülakat ile birlikte yapılan personel seçme ve yerleştirmelerde, ne istiyorsunuz, nasıl istiyorsunuz nokta atışı yaparsınız. Mizaç ve kişilik testleri ile daha ekonomik yoldan bilgi edinirsiniz. Stres, kaygı, korku, öfke, dikkat, konsantrasyon, performans, durumlarını önceden bilir ve hazırlıklı olursunuz.

Dikkat! :Tek bir olgu ile karar vermeyin. Ek analiz ve çapraz doğrulamalar yapın. Ortam koşullarını, bireyin anlık performansını ve sağlık durumunu göz önünde bulundurun. Bilimsel yöntemlerle güvenilir bilgi ederek sonuca gidin.

Yazının başlığına geri dönelim. Psikolojik testler ile daha iyi bir psikoloji mümkün mü? Sizi psikolojik testlerden alıkoyan nedir? Kişilik ve zeka testleri yaptırırsanız size faydası nedir? Nerede, ne zaman, kim yapıyor, hangi kurum yapıyor? Güvenilirliği nedir? Size maliyeti nedir? Kendinizi geliştirecek güven ve cesaretteyseniz. Sizi sayısal verilerle damgalamayan, sizi, size öğreten ayna tutan, güvenilir kurum ve uzmanlar bulup başlayın. Kendinizi yıldız gibi geliştirin, parlatın, her nerede olursanız olun, size sonsuz güveniyorum. Geleceğiniz aydın olsun. Sevgilerimle...


 

Zeka ve Kişilik Testleri Uzmanı

Nebahat Cempel