Araştırmacılar, orta yaşlarda kanlarında daha yüksek düzeyde omega-3 bulunan kişilerin, daha düşük düzeyde yağ asidi bulunan kişilere kıyasla daha iyi bilişsel becerilere sahip olduğunu tespit etti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan çalışma, orta yaşta omega-3 alımının daha iyi beyin yapısıyla bağlantılı olduğunu ortaya koydu. Neurology dergisinde yayınlanan yeni çalışmada, yaş ortalaması 46 olan kırklı ve ellili yaşlardaki yaklaşık 2 bin 200 kişi incelendi.

Uzmanlardan oluşan ekip, kandaki omega-3 yağ asidi miktarını inceledi ve bunu MR ve "beyin yaşlanmasının bilişsel belirteçleri" ile karşılaştırdı. Daha yüksek yağ asidi seviyelerine sahip kişilerin "daha yüksek hipokampal hacimlere" sahip olduğunu buldular. Hipokampus, beynin öğrenme ve hafıza alanında önemli bir rol oynuyor.

Ayran, oruçtaki sıvı kaybının iftarda ilacıdır Ayran, oruçtaki sıvı kaybının iftarda ilacıdır

Beslenmenin demansı önlemedeki etkisi

Texas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi'nde nüfus sağlığı bilimleri profesörü olan çalışmanın başyazarı Claudia Satizabal"Buradaki yeni katkı, genç yaşlarda, bir miktar omega-3 yağ asidi içeren bir diyetiniz varsa, orta yaşta gördüğümüz beyin yaşlanması göstergelerinin çoğu için beyninizi zaten koruyor olduğunuzun görülmesi" dedi.

Birleşik Krallık Alzheimer Araştırmaları'nın araştırma başkanı Dr. Sara Imarisio çalışmayla ilgili olarak şunları söyledi: "Ne demişler, 'Ne yersen osun' ve tıpkı vücudumuzun diğer kısımları gibi beynimiz de beslenme şeklimiz dahil olmak üzere yaşam tarzımızdan etkilenebilir. Bu çalışmada, bilim insanları demansı olmayan kişilerin kanındaki omega-3 yağ asidi seviyelerine baktı ve daha iyi beyin yapısına sahip olanlarda daha yüksek omega-3 yağ asidi seviyelerinin daha yaygın olduğunu gördüler. Elbette bu, taramalardaki farklılıkların nedeninin yüksek omega-3 olduğunu kanıtlamıyor. Omega-3 ve beyin sağlığı üzerine yapılan önceki araştırmalar karışık sonuçlar vermişti, ama bu çalışma kanıt temeline katkıda bulunuyor ve keşif niteliği taşıyor, kesin bir sonuç diyemeyiz."

Çalışmada yalnızca orta yaştaki bireylerin incelendiğini ve durumun anlık bir görüntüsünü çizdiğini belirten Imarisio, "Bildiğimiz şey, orta yaşlarda sağlıklı bir beynin ileriki yaşamda da beyin sağlığı için önemli olduğu ve genel olarak sağlıklı beslenmenin bunama riskini azaltmada gerekli olduğudur. Araştırmamız, insanların yalnızca üçte birinin (yüzde 33) demans riskini azaltmanın mümkün olduğunu düşündüğünü göstermiştir. Ancak demans vakalarının yüzde 40'ına kadarı, değiştirebileceğimiz sağlık ve yaşam tarzı seçimleriyle önlenebilir. Yaşlandıkça beyninizi sağlıklı tutmak için mevcut en iyi yöntemler arasında dengeli beslenmenin yanı sıra, sigara içmemek, zihinsel ve fiziksel olarak aktif kalmak ve kan basıncı ile kolesterolü kontrol altında tutmak yer almaktadır" diye ekledi.

Kaynak: halktv.com.tr

Editör: Haber Merkezi