Sevgi her zaman iki taraflıdır. Tek taraflı sevgi ve saygı uyum sağlamaz. Sevgi, anlayış, emek, istikrar ve güven gerektirir. Sev seni seveni hak ile yeksan ise, sevme seni sevmeyeni Mısır’da sultan ise. Sevdiğini belli et, sevginizi gizlemek başkalarına fırsat vermektir. Sevdiklerinize zaman ayırın yoksa zaman sizi sevdiklerinizden ayırır. Sevmek çift kalarak tekleşmektir. Bir gün size birisi öyle bir sarılsın ki kırık olan tüm parçalarınız birleşsin.

Gary Chapman’a göre 5 farklı sevgi dili vardır. Bunlar: Onay sözleri, Nitelikli beraberlik, Hediye alma, Hizmet davranışları ve Fiziksel temas’dır. Eşinize olan sevginizi onun anlamadığı bir dilde gösterdiğinizde karşı tarafın anlayamayacağı gibi iki ayrı dilden konuşuyor olursunuz. Herkesin muhakkak bir sevgi dili vardır. İnatla kendi sevgi dilinizi dayatmayın. Sevda geçer yalan olur, sonra sokar yılan olur ya da saçımı süpürge ettim demeden önce sevginizi etkin bir şekilde gösterip karşılığında yine sevgi alabilirsiniz. Sevgimizi göstermek için etkin dinlemeyi de öğrenmeliyiz.

1. Onay Sözleri: Sözlü iltifatlar, takdir sözleri, Ses tonuna yüklenmiş dürüst ve sevecen tavır, kendini güvensiz hisseden kişide gizli potansiyelini çıkarır. Eşinizden bir şey rica ettiğinizde onun değerini ve yeteneklerini onaylayın sizin için değerli ve anlamlı bir şey yapabileceğini ve buna sahip olduğunu belirtin. Dürüst, sevecen tavırla kendinizi ifade edin. Sevgi rica ve seçimdir.

2. Nitelikli Beraberlik: Bu birliktelikte tüm dikkati vererek birlikte işler yapılır. Ortak uğraşları, birlikte hoşlanarak zevk alarak zaman geçirmeye önem verirler. Deneyimlerini düşüncelerini duygularını arzularını dostça ve rahatsız edilmeyecekleri ortamlarda paylaşırlar. odaklanır anlayışla dinler soru sorar, hem karşındakini anlayarak hem de kendini açıklayarak yapılır. Tavsiyeyi talep edilirse yapın bir kadın ya da erkeğin birincil sevgi dili nitelikli beraberlik ve sohbet ise onun sevgi deposu eşi duygu ve düşüncelerini anlatıncaya kadar dolmayacaktır.

3. Hediye Alma: Armağanlar sevginin görsel sembolüdür. Evlilikte yüzüklerin alınması ve verilmesi ruhsal bağı sonsuza kadar birleştiren dıştan görülen işaretidir. Görsel semboller bazıları için diğerlerinden daha önemlidir. Bazı insanlar nikah yüzüğünü hiç çıkarmaz büyük bir onurla taşır yıllar geçtikçe de verilen diğer armağanlarla da duygulanır. bazıları ise o yüzüğü hiç takmaz. Görsel sembolde hediye olmaksızın eşine ihtiyaç duyduğunda orada olması birincil sevgi dili armağan olan kişi için çok önemlidir.

4. Hizmet Davranışı: Birincil sevgi dili, hizmet davranışı olanlar yemek pişirerek, masayı hazırlayarak, bebeğin bezini değiştirerek, araba yıkayarak eşini memnun ederek sevgilerini ifade ederler. Korkudan, suçluluktan ya da azarlanarak yapılanlar sevginin hizmet dili değildir.

5. Fiziksel Temas: Evlilikteki sevgiyi iletmek için güçlü bir araçtır. El ele tutuşma, sarılma, öpüşme, cinsel ilişki kişinin eşine sevgisini iletmenin yoludur. Fiziksel temas bazılarının birincil sevgi dilidir. Eşlerinin sevgisi ile kendilerini güvende hissederler. Sevgiyi de nefreti de yaratan da bozan da fiziksel temas dır. Eşinizin birincil sevgi dili fiziksel temassa ağladığında onu kucaklamanız çok önemlidir.

Bu sevgi dilinin beşini de kullananlar olabilir. Bazen de bir ya da ikisi daha baskındır. Daha doyumlu ilişkiler için partnerinizin sevgi dilini keşfetmeye koyulun. Gökyüzüne gönderdiğiniz duaların yeryüzündeki karşılığı olan eşinizi ve sevginizi bulmanız dileğiyle.


 

Kişilik ve Zeka Testleri Uzmanı

Nebahat Cempel