CHP’nin “başörtüsü teklifi” üzerine anayasa değişikliği çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ailenin korunması ve “türban serbestisini” içeren anayasa değişiklik teklifinin “hazır olduğunu, en kısa sürede de TBMM’ye sevk edileceğini” açıklamıştı. 

Siyasette aylardır “Teklif ne zaman TBMM’ye sevk edilecek” tartışmaları sürerken, AKP’nin söz konusu teklifi neden hâlâ TBMM’ye sevk etmemesinin ardında “İYİ Parti ve HDP’nin tutumlarını görmek” olduğu belirtiliyor. CHP’nin en başından bu yana teklife “hayır” dediği anımsatılırken İYİ Parti ile HDP kanadından ise henüz “net bir açıklama yapılmadığı” ifade ediliyor. AKP’nin, “anayasa değişikliğini 400 milletvekili ile doğrudan TBMM’den geçirmek istediği” belirtilirken bu noktada İYİ Parti ve HDP’nin tutumunun önem kazandığına dikkat çekiliyor. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Esenyurt'ta Yapılan Halk Buluşmasında Konuştu CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Esenyurt'ta Yapılan Halk Buluşmasında Konuştu

AKP kanadı, TBMM’de anayasa değişikliği teklifi için parti gruplarına yapılan ziyarette de “HDP’nin ucu açık görüş beyan ettiği” dile getiriliyor. HDP’nin bu tavrı ile ilgili “HDP, insan hakları, demokrasi ve özgürlük kavramlarını kullanıyor. Bu kavramları kullanan bir partinin Meclis’e gelecek türban serbestisini de içeren anayasa değişikliği teklifine ‘evet’ demesi gerekir. Aksi halde kendisiyle çelişir. Ancak öyle anlaşılıyor ki HDP, ‘aile düzenlemesini’ de içeren madde nedeniyle teklife ‘hayır’ demeyi planlıyor. Bu düzenlemeyi ‘hayır’ için dayanak olarak kullanabilirler. O zaman türban serbestisine hayırı nasıl açıklayacaklar” değerlendirmesi yapılıyor. 

O DÖNEM ‘EVET’ DEMİŞTİ

AKP’de, İYİ Parti için de 14 Ocak 2008 yılında, Yargıtay’ın “türbanlı bir öğretmen” ile ilgili verdiği “siyasi simge” kararının ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla TBMM’ye sunduğu anayasa değişikliği teklifi örnek gösteriliyor. “Genel başkan Meral Akşener’in o dönem TBMM Meclis Başkanvekili’yken ‘evet’ dediği” anımsatılarak, “İYİ Parti şimdi nasıl ‘hayır’ diyecek. Akşener ve partisi kendisiyle çelişmeyecek mi?” görüşü dile getiriliyor.

BİR AY GEÇTİ TEKLİF YOK!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP’nin “başörtüsü yasa teklifi” üzerine, 5 Ekim’deki partisinin grup toplantısında, “anayasa değişikliği” çağrısı yaptı. Aynı gün Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a talimat veren Erdoğan, 22 Ekim’de Malatya’da katıldığı bir programda da referandum çağrısında bulundu. Adalet Bakanı Bozdağ ise 24 Ekim’de teklifi hazırladıklarını açıkladı. Bu kapsamda Bozdağ’ın başkanlığındaki AKP heyeti TBMM’de grubu bulunan partileri ziyaret etti. Ancak teklif, bu hafta da TBMM’ye sunulmadı.

Kaynak: www.cumhuriyet.com.tr

Editör: Haber Merkezi