Anketlere göre cumhur ittifakı’ ve ‘millet ittifakının ilk turda seçimi alması mümkün görünmüyor.

‘Emek ve özgürlük ittifakı’na öncülük eden HDP’yse aday çıkaracağını duyurmuş ancak kapıları tümüyle kapatmamıştı. Bu hesaplara göre HDP ilk turda iki ittifaka da destek vermezse seçim ikinci tura kalıyor.

İlk turda vekiller belli olacak

Ancak milletvekili seçimi ilk turda tamamlanacağı için cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Meclis çoğunluğu fazla olan tarafın psikolojik üstünlük sağlayacağı düşünülüyor. Uzmanlara göre iki tur seçim, aynı zamanda bir yıl sonraki yerel seçimleri de etkileyebilir.

AKP’liler rahatsız

Bu duruma dikkat çeken Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, iki etkili ittifakın ‘yoğun bir şekilde parlamentoda 360 üzerinde sayıda milletvekiline sahip olmanın yöntemlerini aradığını’ yazdı.

Sarıkaya, ‘altılı masa’da cumhurbaşkanlığı seçimini kazandıktan sonra Meclis’te 360 çoğunluğuna ulaşamaması durumunda nasıl bir yöntem uygulayacağına ilişkin modellerin tartışıldığını da kaydetti.

Bunlara dikkat çeken Sarıkaya, seçimi kaybeden iktidarın muhalefette kalması durumunda ‘parlamenter sistemi savunacağını yazdı.

AKP’de ‘başkanlık’ sisteminden rahatsızlık duyanların olduğunu belirten Sarıkaya, şunları kaydetti:

“Kaldı ki bugünden AK Parti içinde başkanlık sisteminin kendileri açısından iyi olmadığını, parlamenter sisteme geçilmesi gerektiğini savunan çok kişi var…”

MHP'li Feti Yıldız Özgür Özel'i tehdit etti:  İnsanlar vardır şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölürler MHP'li Feti Yıldız Özgür Özel'i tehdit etti: İnsanlar vardır şafak vaktinde doğar, akşam ezanında ölürler

Sekiz şirketin anket ortalaması: İttifaklar arasında 1,5 puan fark

Kaynak: www.diken.com.tr

Editör: Haber Merkezi