DUVAR- Altılı Masa'nın son toplantısından sonra liderler grup toplantılarında ve çeşitli yayın organlarında toplantıya ilişkin değerlendirmeler yaptı. Açıklamalarda yer almayan konulara ilişkin kulis bilgileri de basına yansımaya başladı. 

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya, 8 saat süren toplantının "gerilimsiz, karşılıklı nezaket ve açık yüreklilik içinde" geçtiğini yazdı. Ağırlıklı olarak yol haritasının konuşulduğu toplantıda liderlerin kendi düşüncelerinin yanı sıra partilerindeki gelişmeleri de masaya getirdiğini belirten Sarıkaya "geçiş dönemi komisyonu"nun raporunun 28 Kasım'da yapılacak toplantıdan sonra açıklanacağını ifade etti. 

Sarıkaya, Altılı Masa'nın başörtüsü konusundaki tartışmalarını aktardığı yazısında kulislere dayanarak şu bilgileri verdi:

"DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan’ın vurguladığı, 'ödünleşmeye dayalı karar mekanizması' işlemiş.

Aynı durumun en tartışmalı konular arasında sayılan başörtüsü konusundaki Anayasa değişikliği ve masaya katılmak isteyen BTP konusunda da yaşanıp yaşanmadığını sordum.

İki konuda da liderlerin tek tek fikirlerini açık yüreklilikle dile getirdiği aktarıldı.

Liderlerin kurmaylarına anlattığına göre konu gündeme gelince Anayasa değişikliği TBMM’de gündeme gelince Genel Kurul’da nasıl bir tutum takınılması gerektiği üzerinde yoğunlaşılmış.

Baştan beri, başörtüsü konusunun gündeme gelmiş olmasından rahatsızlığını hissettiren İYİ Parti lideri Akşener, 'Arkadaşlarımızın Anadolu’dan getirdikleri talep bizim bunun geçmesi için aracılık etmemiz' yönünde bir tutum ortaya koymuş.

Ancak referandumlu bir çözümü kendisinin ve arkadaşlarının hiç arzu etmediğini de vurgulamış.

Babacan da benzer bir yaklaşım içinde tabanlarının başörtüsü konusunun çözülmesi yönünde beklenti içinde olduğunu söylemiş.

Anayasa değişikliğine katılıp, 400 üzerinde bir oyla geçirilmesi halinde bunun tartışma konusu olmaktan çıkacağına vurgu yapmış.

AK PARTİ İÇİNDEN BİLGİ

Akşener ise Genel Kurul’a girilmesi halinde hangi yönde karar alırlarsa alsınlar milletvekilleri içinden 7-8’inin farklı tutum takınabileceğine dikkat çekmiş.

Liderler AK Parti’nin referandumu istediğine dikkat çekerek, oylamanın garantisinin olmadığı, söz verilmesine karşın farklı yöne gitme ihtimalinin bulunduğuna vurgu yapılmış.

Baştan beri Anayasa görüşmesine katılmayacağını açıklayan CHP’nin lideri Kılıçdaroğlu ise 'Merak etmeyin AK Parti içinde de getirilen teklife gizli oylamada kesinlikle hayır oyu verecekler bulunuyor…' bilgisini aktarmış.

Akşener, 'Emin misiniz?' diye sorduğunda Kılıçdaroğlu kendisine gelen bilgilerin kesin olduğunu söylemiş.

Bu aşamada AK Parti’nin yasa teklifini sunmakla birlikte bunu geciktirme ve seçim süreci başlayıp TBMM tatile girene kadar da oyalama yönüne gidebileceğine dikkat çekilmiş.

Zirve bildirisine yansıyan cümleler bu konuda ret kararı alındığına yönelik algıya yol açmış olsa da liderler süreci izleyip öyle karar verme görüşünde birleşmiş…

Özetle başörtüsüne yönelik Anayasa değişikliğine ilişkin referandum sonucunu doğuracak adımın atılmaması yönünde ortak görüş çıkmış, ama Genel Kurul’da 400 üzerinde bir oyla geçirilmesi veya katılma yönüne gidilmemesine yönelik karara dönüşmemiş.

(...)

Konu hakkında bilgi veren kişi BTP ile ilgili tutum için, 'incelikli ret' tanımı kullandı.

Yani, 'her ne kadar reddediyoruz ama bu bir zorunluluktan yoksa gönlümüz seninle' denilmek istenmiş.

Özgür Özel 'genel seçim' vurgusu yaptı Özgür Özel 'genel seçim' vurgusu yaptı

Toplantının genel havasının nasıl olduğunu sorduğumda gözlemleri yanıltmayan DEVA Partisi’nden bir isim, 'Girerken gergin yüzler vardı, ama çıkışta hepsi gülümsüyordu' dedi.

Özetle 6’lı masada yine 'ödünleşme' yani, uzlaşı sağlanamayan konudan uzaklaşma süreci yaşanmış.

Konuştuğum kişiler, 28 Kasım’da DP’de yapılacak toplantıya dikkat çekip, 'Orada açıklanacaklar çok önemli' diyordu…" (HABER MERKEZİ) 

Kaynak: www.gazeteduvar.com.tr

Editör: Haber Merkezi