DUVAR - HDP’nin Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Alevilerin en direngen topluluk olarak demokrasi ve eşitlik mücadelesinin öncülüğünü yapmaya devam ettiklerini kaydetti.  

PİRHA’dan Berfin Yıldız'ın sorularını yanıtlayan Demirtaş, “Alevilerin, örgütlü güçlerini bu seçimde değişimden yana kullanarak AKP-MHP’ye en net cevabı vereceklerinden hiç kuşkum yok” dedi. 

Demirtaş’ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Seçim sürecine girdik. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken en genel hatlarıyla Türkiye toplumları için nasıl bir Türkiye, nasıl bir yüzyıl hayaliniz var?

Elbette herkesin en ciddi beklentisi adil, özgür, eşit bir yaşam. Kimliğinden, inancından, yaşam tarzından dolayı kimsenin ayırımcılığa uğramadığı, emeğin sömürülüp açlığa, yoksulluğa mahkum edilmediği özgür, demokratik bir Cumhuriyet’tir hepimizin hayali.

'ALEVİLER KİMİN NE OLDUĞUNU İYİ BİLİR'

Alevilerin eşit yurttaşlık taleplerini görmezden gelen iktidar, seçime doğru giderken Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı kurdu. Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanlığını yapan ve aynı zamanda 2011 yılında da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı olarak görev alan Ali Arif Özzeybek’i atadı. İktidara yakın medya bu gelişmeleri, Alevilerin sorunu çözülüyormuş algısı yaratarak servis etti. Aleviler ise yıllardır hak taleplerine duyarsız kalan, eşit yurttaşlık taleplerini görmezden gelen iktidarın projelerini bir seçim stratejisi olarak değerlendirdi. Siz, Alevi toplumunun önümüzdeki seçimlerde nasıl bir tutum alması gerektiği konusunda neler söylemek istersiniz?

Alevi toplumunun siyaseten nerede durması gerektiğini söylemek hiçbir siyasetçinin haddi değil, ben de dahil tabii. Biz siyasetçiler sadece çözüm önerileri hazırlar ve sunarız, ne yapacaklarına Alevi toplumu karar verir. Zaten Aleviler siyasi bakımdan bilinçli, örgütlü ve son derece de duyarlı bir toplum. Kimin ne olduğunu Aleviler çok iyi bilir. Düşkünleri ise zaten Alevilerin kendisi de Alevi’den saymazlar. Alevi Bektaşi toplumu, 600 yıldır bu topraklara sırf düşkünleşmeyi kabul etmedikleri için ne zulümler ne acılar yaşadılar, yine de boyun eğmediler. Halen en direngen topluluk olarak demokrasi ve eşitlik mücadelesinin öncülüğünü yapmaya devam ediyorlar.

AKP ile YRP kavgası  son hız devam:  Saray’dan ‘13. Cumhurbaşkanı’ yanıtı AKP ile YRP kavgası son hız devam: Saray’dan ‘13. Cumhurbaşkanı’ yanıtı

AKP-MHP faşizminin basit ayak oyunlarına kanacak tek bir Alevi olmadığına eminim. Dolayısıyla Aleviler Süleyman Soylu’nun, Erdoğan’ın ucuz hamlelerini gündemlerine alıp üzerinde konuşmaya bile tenezzül etmemeliler bence. Alevilerin, örgütlü güçlerini bu seçimde değişimden yana kullanarak AKP-MHP’ye en net cevabı vereceklerinden hiç kuşkum yok.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmalarında Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliği üzerinden kimi politikacılar zaman zaman tartışmalı konulara sebebiyet veren açıklamalarda bulundu. Siz, Sayın Kılıçdaroğlu’na ve Alevi toplumuna yönelik bu yaklaşımı nasıl yorumlarsınız?

Bu utanç verici, ayırımcı, ırkçı bir yaklaşım. Hiçbir şekilde meşrulaşmaması lazım. Böyle tartışmaları kimse ciddiye almamalı, yaygınlaştırmamalı. Bir kişinin kimliği ya da mezhebi değil, karakteri ve erdemidir, önemli olan. Alevilerin Türkiye’de ayırımcılığa tabi tutulduklarını bilmeyen yok. Bu ayırımcılıkla hep beraber, cesurca mücadele etmeliyiz. Ben, Sünni Şafii inancına mensup biri olarak Alevi, Sünni, Hristiyan, Ezidi veya ateist olduğuna bakmadan erdemli, dürüst, liyakatli herhangi bir insan tarafından temsil edilmeye asla itiraz etmem, sadece gurur duyarım onunla.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Diyarbakır ziyaretinde Kürt sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Ancak aynı Akşener, HDP için “Bizim olduğumuz masada olamazlar” demişti. Millet İttifakı’nda, HDP ile ortak aday çıkarma konusunda en büyük engel İYİ Parti gibi görünüyor. Ortak aday çıkmaz ve seçim 2. tura kalırsa Türkiye’yi nasıl bir süreç bekler?

İlk tur için ortak adayda uzlaşma olmazsa HDP kendi adayını çıkarır elbette. Seçim ikinci tura kalınca da ne yapılacağına o zamanki koşullara göre karar verilir. Şimdiden bağlayıcı bir şey söylemek, HDP açısından mümkün değil. HDP bu konularda en uzlaşmacı tutumu sergiliyor. Ortak adayda uzlaşma olmazsa herkes bilmeli ki bunun sorumlusu Altılı Masa’nın milliyetçi kanadıdır.

Olası bir iktidar değişikliğinde adil yargılanacağınıza, ‘siyasi rehine’liğinizin biteceğine dair umudunuz var mı?

Önce halk özgürleşsin, nefes alsın, gerisi kolay. Biz halklarımızın özgürlüğü için direniyoruz, mücadele ediyoruz, bedel ödüyoruz. Önemli olan bu mücadelenin başarıyla sonuçlanmasıdır. Bütün Alevi toplumuna, değerli PİRHA okurlarına ve çalışanlarına, Can TV izleyicilerine ve başta Berfin arkadaşım olmak üzere tüm Can TV emekçilerine, Edirne Cezaevi’nden Selçuk Mızraklı ile beraber sıcak selam, sevgilerimizi gönderiyoruz. Merak etmeyin, kazanacağız. Direnin, mücadele edin, hep birlikte başaracağız.

(HABER MERKEZİ)

Kaynak: www.gazeteduvar.com.tr

Editör: Haber Merkezi