MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MHP'nin kendi amblemi ve milletvekili adaylarıyla parlamento seçimlerine gireceğini açıkladı.

MHP'nin, Cumhurbaşkanlığı Seçiminde adayının belli, kararının net olduğunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini vurgulayan Bahçeli, "Cumhur İttifakı'nı teşkil eden 2 partinin kendi adıyla amblemiyle ve adaylarıyla seçime katılmaları söz konusu iken, MHP'nin ortak liste hazırlığına teşne olması ve buna tevessül etmesi doğru, mantıklı ve makul bir seçenek olamayacaktır." dedi.

Cumhur İttifakı'nı oluşturan 4 partiden 2'si olan Yeniden Refah Partisi ile Büyük Birlik Partisi'nin kendi parti logoları ve adaylarıyla seçimlere katılacağının, yakın tarihte ilgililerin beyanıyla tescillendiğini hatırlatan Bahçeli, "MHP, Milletvekili Genel Seçiminde, tüm seçim çevrelerinde olmak suretiyle üç hilal amblemiyle ve değerli milletvekili adaylarıyla demokratik mücadelesini yapacak, nihayetinde hak ettiği, layık olduğu, hasretle beklediği başarıya kesinlikle ulaşacaktır." dedi.

CHP YSK'ye Hatay için "tam kanunsuzluk" başvurusu yaptı CHP YSK'ye Hatay için "tam kanunsuzluk" başvurusu yaptı

Bu gelişme kimi siyasi yorumculara göre Cumhur İttifakı içinde bir 'krize' işaret ediyor. Bahçeli'nin bu mesajı yine kimi yorumculara göre "yüzde 7 barajını aşma konusunda partisine güvendiğine" de işaret ediyor.

Bunun Millet İttifakı için 'iyi bir gelişme' olduğunu belirten Siyaset bilimci Doç. Dr. Nezih Onur, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Bahçeli'nin bu adımını "MHP AK Parti ile ortak liste yapmıyor, her ilde kendi listesiyle seçime girecek. Ayrıca kendi listesiyle giren YRP ve BBP’ye sitem var. Bu karar değişmezse, muhalefet için çok iyi haber. Ortak liste yapılırsa artık daha düşük oy oranıyla Meclis ve olası 2. turda CB kazanılabilir." şeklinde yorumladı.

MHP'nin bu kararından vazgeçerek AK Parti ile ortak liste ile seçimlere girebilmesi için 9 Nisan'a kadar süresi var. Bahçeli açıklamasında, "MHP ile AK Parti arasında ortak liste yapılacağı ile ilgili yerli, yersiz, maksatlı, maksatsız pek çok iddia dile getirildiğini" belirterek böyle bir ortaklaşmaya gitmeyeceğinin mesajını verdi.

Ancak bazı siyaset bilimcilerine göre Bahçeli bu mesajıyla 'pazarlık' yapmak istiyor olabilir. Net tabloyu görmek için birkaç gün daha beklemek gerektiğini belirten bazı analistler, AK Parti ile bir ön pazarlık için böyle bir hamle yapılmış olabileceğine dikkat çekiyor.

Bahçeli'nin kararıyla "Milletvekili seçiminin daha rekabetçi hale geldiğini" belirten kamuoyu araştırmacısı Can Selçuki "MHP’nin ortak listede yer almama kararıyla, Cumhur İttifakı da yeni seçim kanunu nedeniyle Millet Ittifakının bulunduğu dezavantajlı konuma geliyor." dedi.

Bahçeli'nin bu açıklamasının Cumhur İttifakı içinde bir krize işaret ettiğini belirten İsmail Saymaz ise "Bu durumda Cumhur İttifakı, muhalefete karşı çıkardığı yeni seçim yasasındaki avantajı kaybediyor" diyor.

Kaynak: tr.euronews.com
Editör: Haber Merkezi