Kanada, Meksika ve ABD'nin ev sahipliğini yapacağı 2026 Dünya Kupası, 32 yerine 48 takımla oynanacak. 

Bu durum, 'küçük takımların' Katar'daki turnuvada Suudi Arabistan'ın Arjantin'i 2-1 yendiği gibi sürpriz şansını artırabileceği anlamına geliyor. Ancak büyük takımların 'tek taraflı' maça çıkacağı yorumları da yapılıyor.

FIFA, bu turnuvayı 211 üye ülke veya bölgeden daha fazlasına açmanın küresel futbola katkı sağlayacağı görüşünde. 

48 takımlı bir Dünya Kupası'nın uygulanabilir hale getirilmesinde önemli bir figür olan FIFA'nın Küresel Futbol Gelişim Şefi Arsene Wegner, "Bu, 16 iyi takım daha bulmamız gerektiği anlamına geliyor" diyor. 

FIFA'ya göre, dünya nüfusunun yarısından fazlası anlamına gelen 3,5 milyar kişi, Rusya'daki 2018 Dünya Kupası'nı izledi. 48 takımlı Dünya Kupası bu rakamın daha fazla olabileceğini gösteriyor. 

Wenger, "Eğer takımlar ve ülkeler dünya sahnesine çıkmak için daha fazla fırsata sahip olurlarsa, bunun o ülke içinde futbolun gelişimi için daha fazla etki yapacağına inanıyorum" diye konuşuyor. 

Yeni sistem eleştirildi

FIFA, başlangıçta yeni turnuvanın üçer takımdan oluşan 16 grup olacağını duyurdu. Ancak bu fikir eleştirildi. Diğer seçenek de maçların dört takımlı 12 grupta oynanması. Wenger, FIFA'nın karar verme konseyinin bu konuda henüz sonuca varmadığını kaydetti.

Katar'da ilk defa üç Asya takımı son 16 turuna kaldı. Japonya da onlardan biriydi.  Afrika takımları grup aşamasında her zamankinden daha fazla puan topladı. 

Fas, 2018 Dünya Kupası ikincisi Hırvatistan ve yarı finalist Belçika'nın bulunduğu grubu lider tamamlayarak çeyrek finale yükseldi. İspanya'yı son 16 turu maçında yenmeyi başardı. 

Alex Oxlade-Chamberlain'den Beşiktaş'a müjde! Alex Oxlade-Chamberlain'den Beşiktaş'a müjde!

"Büyük balık küçük balığı yiyemiyor"

Senegal antrenörü Aliou Cisse, "Dünya Kupası'nın nasıl geliştiğine bir bakın. Büyük balıkların küçük balıkları canlı canlı yediği 30 yıl önceki gibi değil." dedi. 

Japonya'nın kanat oyuncusu Takefusa Kubo "Asya'nın hafife alınmaması gerektiğini" söyledi. 

Gana antrenörü Otto Addo, Afrika'nın daha fazla kontenjan hak ettiğini ve takımlarının artık daha ileri gitme şansının yüksek olduğunu kaydetti. 

Ancak genişlemenin Dünya Kupası'nın nihai sonucu üzerinde fazla bir etkisi olmayabileceğine dikkat çekiliyor. 

"Yüz yıldır değişmeyen gerçek"

Cisse'nin ifade ettiği "büyük balıklar olan Avrupa ve Güney Amerika" takımları bugüne kadar 21 Dünya Kupası şampiyonluğu kazandı.

Yaklaşık yüz yıllık Dünya Kupası tarihinde başka bir kıtadan hiçbir takım final oynayamadı. Yarı finale kalan 84 takımdan 82'si Avrupalı ya da Güney Amerikalı. Sadece 1930'da Amerika Birleşik Devletleri ve 2002'de Güney Kore bu başarıyı gösterdi.

Katar'daki turnuvada Avrupa ve Güney Amerika dışından gelen takımlar grup aşamasında başarılı olurken, sadece Fas çeyrek finale yükseldi. Güney Kore, Japonya, Senegal, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya 16. turda elendi.

Ek kaynaklar • AP

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi