Göztepe Spor Kulübü'nün yüzde 70 hissesi resmen satıldı.

Sarı kırmızılı kulüpten yapılan açıklamada, "İmzalar atıldı. Sport Republic ve Göztepe artık birlikte." ifadelerine yer verildi.

Hisseyi, Danimarkalı iş adamı Rasmus Ankersen'in şirketi Sport Republic satın aldı.

Rasmus Ankersen, Göztepe Sportif AŞ'de Mehmet Sepil'in hisselerini resmen devraldı ve Türk sporuna yatırım yapan ilk yabancı oldu.

Rasmus Ankersen aynı zamanda İngiltere Premier Lig ekiplerinden Southhampton'ın da sahibi.

Saat 16.00'da Gürsel Aksel Stadyumu'nda yapılacak lansmansla beraber kulübün yeni sahibi Rasmus Ankersen ve Mehmet Sepil, birlikte basın toplantısı düzenleyecek.

GELEN TEPKİLER 

Kulübün satış işlemlerinin duyurulmasının ardından Göztepe taraftarlarından gelen tepkiler şöyle: 

RASMUS ANKERSEN KİMDİR

Rasmus Ankersen, 22 Eylül 1983 yılında Danimarka'nın Tjorring şehrinde dünyaya geldi.

Ülkesinde futbola başlayan Ankersen'in 18 yaşında Midtjylland formasıyla çıktığı ilk maçta yaşadığı ciddi sakatlık sonrası futbol hayatı sona erdi.

Danimarkalı, Midtjylland'ta teknik adamlık görevi üstlenip, altyapı projeleri geliştirdi. Danimarka'da Midtjylland efsanesini yaratan adam olarak anılan Rasmus Ankersen, genç yaşına rağmen futbola yaptığı yatırımlarla adını dünyaya duyurdu.

Midtjylland'da takım sorumlusu olarak göreve getirilen ve takımı uluslararası başarıya ulaştıran 39 yaşındaki iş insanı, kulübü şampiyon yaparak, Avrupa arenasına çıkardı.

Yakaladığı bu başarının ardından rotayı İngiltere'ye çeviren Ankerse, Brendford takımında görev aldı. Tam 6 yıl boyunca Brendford'u yöneten Ankersen, kulübü 74 yıllık tarihinde ilk kez Premier Lig'e çıkardı.

İngiltere'de 2021 yılında Sport Republic adlı bir spor fonunun kurucu ortaklarından olan Danimarkalı iş insanı, bu fonla birlikte 2022'de Southampton'ın sahibi oldu.

NEDEN KULÜP SATIN ALINIYOR

Sözcü gazetesi yazarı ve Odatv imtiyaz sahibi Soner Yalçın, kulüplerin satışlarıyla ve endüstriyel futbol arasındaki ilişkiyi irdeleyen yazılar kaleme almıştı.

20 Nisan 2021 tarihli "Yeni Patron JP Morgan" başlıklı yazısında Soner Yalçın, JP Morgan'ın, (Avrupa Şampiyonlar Ligi'ne alternatif olarak) Barcelona, Real Madrid, Liverpool ve Manchester United gibi 18 büyük takımın yer aldığı Avrupa Süper Ligi kurmak istediğini ve amaçlarını yazmıştı.

O yazıyı okumak için tıklayın

Soner Yalçın 12 Mayıs 2021 tarihli "Top, yuvarlaktır" başlıklı yazısında da Futbol, para ve siyaset ilişkisini yazmıştı.

Soner Yalçın yazısını "Bizim gibi ülkelerde ekonomi-politik" bilinmeden futbol anlaşılmaz diyerek noktalamıştı.

O yazıyı okumak için tıklayın

GÖZTEPE TARİHİ 

1925 Yılında Altay’ın Aydın’da katıldığı spor müsabakasında yönetimde bulunan Ferit Bey’e söz hakkı verilmemesi sonucu, dönüş yolunda trende çıkan anlaşmazlıkların ardından Altay’da futbol oynayan Nebil ile Vedat kardeşler, Muzaffer Koral, Ferit Simsaroğlu, Necati Bey ve Nusret Bey bir spor kulübü kurmaya karar verdi. 

14 Haziran 1925 tarihinde, vapur iskelesi yanındaki Mez Gazinosu’nda toplanan Göztepe semtinin ileri gelenleri (kıdemli futbolcular) ve gençler Göztepe futbol takımını kurdu. 

 Yapılan ilk kongrede Göztepe Fahri Başkanlığına o dönemin Valisi Kazım Dirik seçildi. 

İdari heyette ise şu isimler yer aldı: 

Başkan Fehmi Simsaroğlu, İkinci Başkan Turan Dirik, Mühendis Aziz Bey, Mustafa Bey, Murtaza Bey, Öğretmen Şerif Bey, Alaattin Bey ve Adil Burgaz. Genel Kaptanlığa ise Ahmet Özgirgin getirildi. 

Kulübün ilk resmi adresi Mithatpaşa Caddesi 1091. 

Takımın ilk kalecisi ve kulübün 12 No’lu üyesi olan Orhan Salepçioğlu o günleri şöyle anlatıyor:

“Kulübü ilk olarak vapur iskelesinin yanındaki Mez Gazinosu’nun bir odasında kurmuştuk. Daha sonraki yıllarda gençlerle kaynaşıp gelişmesi için Güzelyalı’daki bir yöneticiye ait olan ve yıllarca kamp evi olarak kullanılan 1091 No’lu binaya taşındık ve bir çok taraftar kazandık.”

Fenerbahçe-Olympiacos maçı ücretsiz yayınlanacak Fenerbahçe-Olympiacos maçı ücretsiz yayınlanacak

Göztepe, ilk resmi maçını 28/08/1925 tarihinde Altay ile oynadı.  

Göztepe, bu maçtan 1-0 galip ayrıldı. 

İlk 11 ise şöyleydi: Hamit (Orhan), Nebil, Ferit (Fehmi), Nusret, Kenan, Talat, Naci, Abbas, Muzaffer, Necati, Fahri.

3 Mart 1942’de Göztepe Stadı’nın inşaatı başladı ve Eylül 1949’da Göztepe Sahası açıldı.

İlerleyen Yıllar

Kulübün kurulduğu yıllarda ulusal müsabakalar olmadığından takım Mahalli Lig müsabakalarına katılıdı. 

1937 yılında dönemin Valisi Fazlı Güleç’in emriyle İzmirspor ve Egespor ile birleşip Doğanspor adını alan Göztepe, o sezon Ege Ligi Kupası’nı kazandı. 

1938-1939 sezonunda Doğanspor adıyla Mahalli Lig şampiyonu olan Göztepe 12 Eylül 1940 tarihinde bir kongre kararıyla tekrar Göztepe adını aldı.  

1941-1942, 1942-1943, 1943-1944 sezonlarında İzmir Mahalli Lig şampiyonu olan takım 1949-1950 sezonunu Türkiye Şampiyonu olarak tamamlar ve ilk ulusal başarısını kazandı. 

Bu şampiyonluğun ardından Fenerbahçe ile Başbakanlık Kupası maçına çıkan Göztepe, karşılaşmadan 2-1 mağlup ayrılır.

1959 yılında Altınordu ile oynanan maçta Kirlo Yılmaz’ın attığı gol ile 16 takım arasına girmeye hak kazanan Göztepe, Türkiye Profesyonel Birinci Ligi’nde yer alır. 

Göztepe tarihindeki ilk profesyonel futbolcu ise Güler Aksel. .

Göztepe’de uzun yıllar futbol oynayıp ardından antrenörlük de yapan Abbas Çamayar, yaptığı futbolcu izlemeleri ile Göztepe’nin altyapısını kurdu. 

Abbas Çamayar yaptığı taramalar sonucunda Gürsel Aksel, Ali Artuner, Nevzat Güzelırmak, Nihat Yayöz, Ertan Öznur, Halil Kiraz ve Cenap Öztezer gibi isimleri Göztepe takımına kazandırarak "Efsane Göztepe" iskeletini kurdu. 

1961-1962 sezonunda teknik direktörlük koltuğuna oturan Adnan Süvari önderliğinde taraflı tarafsız herkesin takdir ettiği bir futbol sergileyen Göztepe o dönemde şu başarıları kazandı:

Avrupa Fuar Şehirleri Kupası:

1967-1968 Sezonu Çeyrek Final
1968-1969 Sezonu Yarı Final
1969-1970 Sezonu Çeyrek Final
Türkiye Kupası:

1967-1968 Sezonu Altay ile Türkiye Kupası Finali. (Maç berabere sona erince yazı tura ile kazanan taraf Altay oluyor)
1968-1969 Sezonu Türkiye Kupası Şampiyonluğu. (Göztepe 1-0 Galatasaray, Galatasaray 1-1 Göztepe)
1969-1970 Sezonu Türkiye Kupası Şampiyonluğu. (Eskişehirspor 2-1 Göztepe, Göztepe 3-1 Eskişehirspor)
Cumhurbaşkanlığı Kupası:

1968-1969 Cumhurbaşkanlığı Kupası. (Göztepe 0-2 Galatasaray)
1969-1970 Cumhurbaşkanlığı Kupası. (Göztepe 3-1 Fenerbahçe)

Federasyon Kupası:

1962-1963 Federasyon Kupası Şampiyonluğu

Günümüz

1976-1977 yılında 18 yıl aralıksız mücadele ettiği Türkiye 1. Ligi’nden 2. Lig’e düşen Göztepe bu tarihten sonra inişli çıkışlı bir profil çizdi. 

1997 yılında 18 yıllık 1. Lig özlemi Dinç Bilgin yönetiminde son buldu ve Göztepe 1. Lig’e yükseldi. Ancak ardından tekrar düşüşe geçen Göztepe 2006-2007 sezonunda tarihinde ilk kez profesyonel liglere veda etti. 

2007 yılında Altınbaş yönetimi ile yeniden yükselişe geçen Göztepe 2013-2014 sezonunda Mehmet Sepil tarafından devralındı. Göztepe, 2016-2017 sezonunu Play-Off Şampiyonu olarak tamamlayarak Süper Lig'e yükselmişti.

Editör: Haber Merkezi