Mutsuz ilişkileriniz, değersizlik, güvensizlik, sevgisizlik sürecine girdiyse, vaz geçme ve yas tutma süreciniz gelmiştir demektir. Yas tutmak beş evreden oluşan, sağlıklı bir süreçtir, kabullenişinizi kolaylaştırır. Yas sürecinde sorgulayın, hesaplaşın, öfkelenin, suçlayın bu geçici kimliklere girip çıkmaktan korkmayın.

Aldığınız nefesi burnundan getiriyorsa, sizi sevdiğini söyleyip sonra da ağır sözler, eleştiri ve aşağılama kullanıyorsa, sizi defalarca üzüp, kalbinize acı veriyorsa, hüzünlenip ağlayacaksınız diye korkmuyor sonra da hayatına devam ediyorsa, sizin saçınızın teline zarar gelecek diye endişelenmiyorsa, ruhunuzun, teninizden daha kıymetli olduğunu bilmiyorsa, soğumuş yüreği ile artık sizi ısıtamıyorsa, kendini vazgeçilmez biri sanmaya devam ediyorsa, sizin istek ve ihtiyaçlarınıza bahane bulup sonra bakarız diyorsa, sizin sevginizle bir olmayıp yerle bir olmayı tercih ediyorsa, kendi gücü ile sizin gücünüzün birleşip, birlikte daha güçlü olacağınıza inanmıyorsa, kendi kusurlarını da sizin kusurlarınızın da hoş görmüyorsa, artık bunları görün, vazgeçin ve bir süreliğine yalnız olmaktan korkmayın, yanlış bir kalpte olmaktan ve beklemekten daha iyidir, vazgeçin. Kalbinizden, göğsünüzden, öküz kalkmış gibi rahat hissedeceksiniz. Atasözlerine göre, Mutluluğun altın anahtarlarından biri de vazgeçmeyi öğrenmektir. Eskisini atmazsan yenisi gelmez demektedir.

Vazgeçtikten sonra yerine gelenler: Özgüvenli, neşeli, mutlu, sağlıklı, talep eden değil, talep edilen kişilik yapısı, pozitif potansiyel enerji, olumlu arkadaş çevresi, umutlu, barışçı, havalı bir vücut yapınız, dört duvar arası değil, dört başı marur yaşam tarzınız, özgür birey olabilme kapasiteniz.

ÖNEMLİ ÖNERİLER: Vazgeçmenin paradigmalarını yerinde ve zamanında anlayıp kullanmazsanız paranoya olmanız kaçınılmazdır.

Kişilik ve Zeka Testleri Uzmanı

Nebahat Cempel