Manisa’nın Soma ilçesinde TKİ’ye bağlı Eynez açık ocak bölgesindeki alanlar özelleştirilmesine karşı maden işçileri mücadelesini sürdürüyor. Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesindeki Eynez açık ocağının bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devredildi. İşçiler ise karara tepki gösterdi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Merkezi ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TKİ ile görüşme talep etti.

Sendikanın talebi karşılık bulmaması sonrası Ankara’ya yürüme kararı alındı. İşçiler, sabah saatlerinde ise Soma’dan Ankara’ya doğru hareket etti. İşçilerin yürüyüşü ise Kırkağaç’ta jandarma tarafından engellendi.

Kırkağaç’ta bekleyişini sürdüren maden işçileri, BirGün’e konuştu. İşçi Kenan Günsal, “Özelleştirmeye karşı mücadele ediyoruz. Mücadelemiz hak mücadelesi… Madenler devletin yani halkın olmalı. Özel şirketlere madenlerimizi vermeyi kabul etmiyoruz. Biz işçiler olarak bunu söylüyoruz. Sesimizi duyurmak için bu yüzden Ankara’ya yürüyoruz. Kazanmadan Soma’ya dönmek istemiyoruz” diye konuştu.

ozellestirmeye-karsi-ankara-ya-yuruyen-maden-iscilerine-engel-1043179-1.

Renkli Bir Geleneğin İzinde: Batman'da Ezidiler, 'Çarşema Sor Bayramı'nı Coşkuyla Kutladı Renkli Bir Geleneğin İzinde: Batman'da Ezidiler, 'Çarşema Sor Bayramı'nı Coşkuyla Kutladı

EMEĞE SAHİP ÇIKIYORUZ

Bir diğer maden işçisi Namık Kemal Erbil, “Madenler devletin kontrolünde olmalı. 17 yıldır çalıştığımız maden şimdi özelleştiriliyor. Devlet kendi kömürünü çıkarmazsa kömür fiyatları uçar. Şu anda TKİ 3 bin TL’den fazla satıyor. Kışın bu fiyat daha da artacak. Kışın rahat rahat ısınmak istiyorsak madenlere sahip çıkmak zorundayız. Bu kamu madeni giderse milli eğitime de milli savunmaya da kömür veremeyeceğiz. Bizden aldığının 3 katını özel sektörden alacak. Mücadelemiz sadece Eynez’e sahip çıkmak değil, biz Soma’ya sahip çıkıyoruz. 17 yıldır ürettiğimiz sahaya sahip çıkarken emeğe sahip çıkıyoruz. Jandarma yürüyüşümüzü engelliyor şu anda. Haklı mücadelemiz engellenemez” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi