DİLAN KUTLU

Ulusal Süt Konseyi çiğ süt litre fiyatını 5,70 TL olarak açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı ise çiğ süt destekleme priminin 1 TL olduğunu duyurdu. Fiyatlar, üreticileri memnun etmedi. Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, “Üreticiler en az 6 TL bekliyordu. Sanayiciler kabul etmedi. Biz üretici grubu olarak rakama şerh koyduk” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcileri ve Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatlarını belirlemek için bugün toplandı. Tarım ve Orman Bakanlığı resmi hesabından 1 Mart 2022’den itibaren geçerli olmak üzere 20 kuruş olan çiğ süt prim desteğini 1 TL’ye çıkardığını bugün duyurdu. Ardından Ulusal Süt Konseyi de 1 Nisan 2022’den geçerli olmak üzere çiğ sütün litre fiyatını 5,70 lira olarak açıkladı. 

Üreticiler maliyetleri karşısında litre başına 7 lira 80 kuruş almaları gerektiğini söylemişti. Ancak açıklanan rakam, beklentinin altında kaldı. 

“ŞERH KOYDUK, 30 NİSAN'DA FİYATLAR TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLECEK"

Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede; “Biz üretici grubu olarak bu rakama şerh koyduk. Aynı beklentiyi sanayicilerden de bekliyorduk ama alamadık.  Oy çokluğuyla kabul edildi. Üreticiler en az 6 TL bekliyordu. Ama maliyetlerimizi hesapladığımızda 7,80 TL almamız gerekiyordu. Sanayiciler 6 TL’yi kabul etmedi. 30 Nisan’da fiyatlar tekrar gözden geçirilecek” dedi.

“OYÇOKLUĞUYLA BELİRLENDİ”

Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:  

"Bilindiği üzere 29.11.2021 tarihinde 8 Aralık 2021’den itibaren geçerli olmak üzere kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 4,70 TL/Litre olarak belirlenmişti. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin görüşü doğrultusunda; 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren Nisan ayı sonuna kadar soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 5,70 TL/Litre olarak oy çokluğu ile belirlenmiştir. Nisan ayı sonu itibariyle piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacaktır.

Soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatında; A Sınıfı çiğ sütün dönemine ait protein ve yağ değerleri baz alınacaktır. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1’lik değişim) için ± 8 kuruş fark uygulanacaktır.”

 

Kaynak: anka