GÖKHAN TUZLADAN

Arsa ve konutlardaki KDV düzenlemesi sonrası Edirne'de konut fiyatlarındaki durumu değerlendiren Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, yapılan KDV indiriminin konut fiyatlarına indirim olarak yansımayacağını söyledi. Feda, “Normal 150 metrekarenin altında yapıldığı için Edirne’de bunların KDV’leri zaten aynı, değişen bir şey olmayacak” dedi.

Arsa ve konutlardaki KDV düzenlemesi sonrası Edirne'de konut fiyatlarındaki durumu değerlendiren Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda, yapılan KDV indiriminin konut fiyatlarına indirim olarak yansımayacağını açıkladı. Feda, "Emtia fiyatları yansıdığında konut fiyatları daha da artacak. Edirne’de 3+1 daireler 2 milyon liradan aşağı olmayacak gibi gözüküyor" dedi.

"DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMAYACAK"

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Aytaç Feda şunları söyledi:

“Edirne’de yapılan konutlar 150 metrekare ve altı olduğu için müteahhitlerden alındığında KDV ve fatura kestiklerinden onlar 150 metrekare üzerinde inşaat yaptıklarında KDV yüzde 18’den düşüyor. Ancak arazi, tarla ve buna benzer yerler şirket adına kayıtlı olmayıp şahıslar adına olduğunda herhangi bir fatura ortada olmadığından bunlarda bir KDV uygulaması görünmüyor. 150 metrekare üzeri lüks dediğimiz konutlar KDV indirimine girecek. Normal 150 metrekarenin altında yapıldığı için Edirne’de bunların KDV’leri zaten aynı, değişen bir şey olmayacak."

"GAYRİMENKUL FİYATLARI ÇOK ARTACAK"

Konut fiyatlarına emtia fiyatlarının henüz yansımadığını kaydeden Feda, önümüzdeki günlerde emtia fiyatlarının da yansımasıyla 3+1 dairelerin 2 milyon liranın altında olmayacağını açıkladı. Feda konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir de emtiaya gelen artışlar gayrimenkul artışlarına henüz yansımadı. Şu an Edirne’de 1+1 daireler 600-750 bin lira, 2+1 daireler 1 milyon ile 1,5 milyon arası, bu da yer ve mevki katına göre değişiyor. 3+1 daireler de 1 milyon 200 bin lira ile 1 milyon 800 bin bandında gidiyor. Yüzme havuzu, kapalı otoparkı, sosyal tesis alanı içindeyse 1 milyon 800 bin liraya kadar rakamlar çıkmaya başladı. Ancak emtia fiyatları yansımadığı için bu fiyatlar ileri daha da artacak. 3+1 daireler 2 milyon liradan aşağı olmayacak gibi gözüküyor fiyat artışları doğrultusunda. 1+1’ler de 1 milyon lira bandına dayanacak, 2+1’ler de 1,5 milyon lira civarında olacak. Kredi rakamları da arttı. Bir ev almaya kalktığınızda 84-120 ay gibi uygulamalar yaptığınızda evin fiyatı 1 milyon kredide 2,5 milyon ödeme çıkıyor. Ancak TL ile borçlanmak şu an mantıklı. 2-3 sene sonra para eridiği için ileride gayrimenkul fiyatları çok artacağından yine bankadan TL bazında borçlanarak ev almak mantıklı."

 

Kaynak: anka