GÖKHAN TUZLADAN

Çeltik ihtiyacının yüzde 45’inin karşılandığı Edirne’de 9 bin 500 üretici üyesi olan Köy-Koop Başkanı Ahmet Erken, çeltik fiyatlarının bir an önce belirlenmesini talep etti. Erken, “Durum böyle devam ederse üretici başka bir ürün ekimine gidecek. Vaziyet bu olursa gelecek yıllarda çeltik bulamama durumuna gelebiliriz. En az 100 bin dekar çeltik ekilememe durumu var. Eğer fiyatlar belirlenmez ise alternatif ayçiçeği ekimine dönülebilir” dedi.

Türkiye’nin çeltik ihtiyacının yüzde 45’inin karşılandığı Edirne’de üreticinin, artan girdi maliyetleri nedeniyle çeltik üretiminden vazgeçmek üzere olduğuna dikkat çekildi. Geçen yılın Çiftçi Kayıt Sistemi verilerine göre 550 bin dekar çeltik ekili alanı bulunan Edirne’de bu yıl üreticinin, 100 bin dekar daha az ekerek ayçiçeğine yöneldiğine dikkat çekildi.

Konu hakkında açıklama yapan ve 9 bin 500 üreticisi bulunan Köy-Koop Başkanı Ahmet Erken, nisan ayında başlayacak olan çeltik ekim sahalarının sürümü ve bakımının hazırlanması konusunda bölgede çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

Erken, şunları söyledi:

“Türkiye’de ve dünyada Ukrayna savaşından ve enflasyondan kaynaklanan çeltik ekiminin üretici tarafından ikinci plana bırakılma gibi tedirginlikleri var. Bildiğiniz gibi enflasyona karşı olan fiyatların tüketici bazında gerçekten büyük farklar oluşturduğunu kamuoyundan biliyoruz. Şu an çeltik ve pirinç tek haneli rakamlarda kalan tek ürün. Bu nedenle biz bakanlığımızdan ve Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2022 yılında ekilecek olan çeltiğin bir an önce müdahale fiyatlarının açıklanmasını ve desteklemelerini istiyoruz.”

Erken, 20 yıldan bu yana 10 kuruş destekleme olduğunu ancak mazotun 25 liraya geldiği, doların 15 lira olduğu dönemde ilaç, gübre, elektrik gibi zamlar bir araya toplandığında piyasadaki çeltik fiyatlarının 2022 yılında çeltik üretimi yapılmasına uygun olmayacağını kaydetti.

Üreticinin ekim sahalarını hazırlamadan önce artan maliyetler göz önünde bulundurularak fiyatın ne olacağı konusunda bakanlık ve TMO tarafından bilgilendirmesi, fiyatın şimdiden açıklanarak üreticinin buna göre hazırlık yapması gerektiğin ifade eden Erken, şu değerlendirmeleri yaptı:  

“Bir an önce müdahale yapılması ve bakanlığımızın özellikle de TMO’nun bu konuda çalışmalara başlamasını istiyoruz. Türkiye’de yüzde 40 ile yüzde 45 arasında çeltik üretimi yapan ilimizin üreticilerinin de yüreğine su serpecek bir bilgi verilmesini temenni ediyoruz. Eğer durum böyle devam ederse üretici başka bir ürün ekimine gidecek. Vaziyet bu olursa gelecek yıllarda çeltik bulamama durumuna gelebiliriz. Çeltik ekimi yapılmadan üreticinin talepleri doğrultusunda fiyatların açıklanması gerek.

Şu an fiyatlar 7 ila 7 buçuk lira arasında seyrediyor. Şu anda ki piyasa bizim çeltik maliyetlerimizin altında bir piyasadır. Edirne’de 530 ile 550 bin dekar arasında ÇKS’li çeltik ekimi yapılıyordu. Fakat şu anda kooperatiflerimizin genel kurulunda alınan kararlara göre en az 100 bin dekar çeltik ekilememe durumu var. Eğer fiyatlar belirlenmez ise alternatif ayçiçeği ekimine dönülebilir. Bu konuda tedirginiz.”

 

Kaynak: anka