EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’nin “Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm” başlıklı oturumu gerçekleştirildi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Ankara başlangıçlar şehridir, her dönem yeniden doğuşun kentidir. Çevre ve iklim farkındalığında da yeniden doğuşun itirazı kenti oldu, öncü oldu” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kademeli su kullanımının bir an önce başlaması gerektiğine dikkat çekerek, “Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım bunun da yetkisinin belediyede olması lazım, şöyle ki geçen sene çok büyük kuraklık yaşadık” dedi.

İklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla ATO öncülüğünde ve çok sayıda kurum ve kuruluşun paydaşlığında düzenlenen ‘EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’nin “Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşüm” oturumu gerçekleştirildi. Oturumda, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Dünya Belediyeler Birliği Eş Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Uğur İbrahim Altay, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz söz aldı.

Oturumun moderatörlüğünü yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Ankara başlangıçlar şehridir, her dönem yeniden doğuşun kentidir. Çevre ve iklim farkındalığında da yeniden doğuşun itirazı kenti oldu, öncü oldu. İklim değişikliği ile mücadele müthiş bir irade koyduk.  Dünyanın ilk iklim değişikliği fuarı için Ankara’da buluştuk. 200’den fazla iyi örnek bu toprakların gelecek nesillere dün nasılsa yarın da öyle kalsın müjdesini verdi” diye konuştu.

Oturumda konuşan büyükşehir belediye başkanları, sırayla şunları söyledi:

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin:

“Sosyal devletin, sosyal belediyeciliğin gerekli olan çalışmalarını yaparken kültürel belediyeciliğin ve kültürün kimlik olduğu çalışmada en önemli kısmın şehir ekonomisi olduğunu gördük. Şehir ekonomisini yönetebilmemiz için mutlaka iklim eylem planı yapmamız gerekiyor. Gaziantep sanayi şehri ama teknoloji açığımız var dijitalleşmemiz, yalınlaşmamız, modern fabrikaya geçmemiz lazım ama bir taraftan da sanayiyi yeşil hale dönüştürmemiz lazım. Attığın atığın ağacı kurutmaması, sudaki balığı öldürmemesi, uçan kuşu yaşatması gerekiyor.” 

“KADEMELİ SUYA GEÇİLMELİDİR” 

 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş:

“Su tüketimini hanelerin ne kadar tükettiğini görebiliyoruz. Yüzde 70’i 10 ton ve altında kullanıyor, yüzde 15’i 15 tona kadar kullanıyor evde insani su kullanımı ama bir kısmı da villaların çimlerini sulamakta veya her yerde olduğu gibi bizde de 100 binin üzerinde hobi bahçesi var. Ektiği domatesi orada yetiştireceğim diye şehrin suyunu boşaltıyor. Acımasız bir şekilde su tüketiyorlar oralarda. Bunu kısıtlamayı düşündük başka çare bulamadık. Çünkü o iki domatesi bedava versek daha az zarar verecek bize. Kimse onu düşünmüyor.  Bu nedenle bir an evvel kademeli suya geçilmelidir. Suyun tüketimini kontrol etmemiz lazım bunun da yetkisinin belediyede olması lazım şöyle ki geçen sene çok büyük kuraklık yaşadık. İnsani su kullanım kotasını geçenleri tespit edip, yapay zekayla insani kullanım miktarının üzerindeki suyu kontrollü vermemiz gerekecek. Eğer öyle olmazsa şehrin suyunu bitireceğiz. Bence belediyeler olarak ücretsiz dağıtabiliriz, bütün muslukların ağzına daha tazyikli su basan ama daha az tüketen aparatları da takmamız gerekiyor.”

“KONYA, TÜRKİYE’NİN BİSİKLET ŞEHRİ OLMUŞ OLACAK”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, Dünya Belediyeler Birliği Eş Başkanı ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı Uğur İbrahim Altay:

“Konya iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek şehir olarak görüyoruz. Konya hem tarımsal üretimde hem de hayvansal üretimde neredeyse tüm ürünlerde birinci sırada üretim yapan bir şehir. Konya 2023 yılına kadar 78 kilometre daha bisiklet yolu yaparak ana arterlerde insanların güvenli bir şekilde ulaşım aracı olarak kullanmaları ile ilgili bir çalışma yürütecek. İnşallah Konya, Türkiye’nin bisiklet şehri olmuş olacak.”

“DÜNYA VE İKLİM ÖYLE ÜÇ GÜNDE DEĞİŞMİYOR”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş:

“En çok sera gazını üreten maalesef bizleriz. Biz bunu en ücra köşelere kadar anlatacak bir sistemi kurmamız lazım. Geleceğimiz aydınlık değil, böyle giderse çok karamsar. Dünya ve iklim öyle üç günde değişmiyor. 1750’den itibaren birikimler bizi bu hale getirdi. 2019’da yılında biz kendi karbon ayak izimizi çıkardık. Gerçekten de kullandığımız özellikle yakıtlar, elektronik aletler, fabrikada kullanılan makinalar…Benim de ayak izimi çıkardılar ben utandım, karbon ayak izimiz o kadar büyükmüş ki…Bizim kullandığımız elbiseden, ithal edilen meyveden, sebzeden kullandığımız ev aletlerinden itibaren her şeyle iklim krizine destek veriyoruz.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz:

“Marmara etrafından sıfır kirlenmiş yer tek Balıkesir, biz Marmara Belediyeler birliği üyesiyiz, endemik bitki açısından, su kaynakları açısından, hayvan varlığı açısından bizim kaybettiğimiz ve kritik eşikte olan hiçbir şeyimiz yok. Biz Dilovası’nı, Gebze’yi kontrol edemezsek, İstanbul’un ileri biyolojik arıtmalara geçmesini sağlayamazsak, Balıkesir olarak biz çok etkileneceğiz.”

 

 

Kaynak: anka