Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

ABD'de okuyup iş hayatına atılan ve emekli olan İzmirli 63 yaşındaki Fatih Aksoy, 35 yılda 5 kıta ve 83 ülkeyi bisikletiyle gezerek 121 bin kilometre kat etti. Eksi 16 derece soğukta karlı dağlarda pedal basan; ayı, kurt gibi vahşi hayvanlarla karşılaşıp farklı ülkelerde 8 kez hırsızların saldırısına uğrayan Aksoy, "Dünyanın etrafını 3 kez bisikletle gezdim. Herkese tavsiye ederim. Sizi açık fikirli, açık görüşlü yapıyor. Dünyamız çok güzel. Muhteşem yerler var" dedi.

İzmir'den eğitimi için 1977 yılında gittiği ABD'de kalıp farklı firmalarda yöneticilik yapan Fatih Aksoy, bisikletiyle hayatında bambaşka bir sayfa açtı. Küçüklüğünden beri dünyayı gezme hayali olan Aksoy, ABD'de çalışırken sırt çantasıyla farklı ülkelere gitmeye başladı. Gittiği yerleri hızlı ulaşım araçları nedeniyle yakından göremeyen 63 yaşındaki Fatih Aksoy, Vietnam'da Avustralyalı bir bisikletli ile tanıştıktan sonra pedal basmaya başladı.

35 yılda Antarktika ve Afrika haricinde 5 kıtada 83 ülke gezen Aksoy 121 bin kilometre kat etti. Çıktığı her turu kamera ve fotoğraflarla ölümsüzleştiren Aksoy, yaptığı kilometreyi de kaydetti. Etrafı 40 bin kilometre tutan dünyayı 3 kez turlayan, eksi 16 derece soğukta, haftalar süren yağmurlarda pedallayan, vahşi doğada ayılarla karşılaşan, farklı ülkelerde insanların saldırısına uğrayan Aksoy, hikayesini ANKA Haber Ajansı'na anlattı.

Aksoy, dünyanın farklı yerlerinde bisikletiyle yaşadıklarını anlattığı videoları da paylaştı.

5 KITA, 83 ÜLKE VE 121 BİN KİLOMETRE YOL!

Küçüklüğünden bu yana dünyayı gezmek istediğini belirten Aksoy bisikletle tanışmasını şöyle anlattı:

"1987 yılına kadar sırt çantasıyla geziyordum dünyayı. Öncesinde Amerika'da üniversite okudum. Sonra iş hayatına girdim. Senenin 2-3 ayı da dünyayı geziyordum, sırt çantasıyla. Bisiklet daha ortada yoktu. Trenle çok güzel yerlerden geçiyordum fakat duramıyordum. Güzel yerleri kaçırıyordum. 'Bu böyle olmayacak' dedim. 'Başka bir seyahat tarzına geçmem lazım ki buraları yakından göreyim' diye. Vietnam'daydım sırt çantasıyla. Orada bir bisikletçi geldi. Avustralyalıymış kendisi ve Asya'yı geziyordu. Onunla sohbet ettim. Daha sonra bisikletle gezmeye karar verdim. Afrika ve Antarktika haricinde bisikletle 5 kıta gezdim. 121 bin kilometre yaptım, 83 ülke gördüm. Dünya etrafı 40 bin kilometre olduğu için 3 kez gezmiş oldum. 9 uluslararası ve kıtalararası turlarım var. Turlarım 3 aydan 8 aya kadar sürebiliyor. Avrupa'yı 4 kez turladım. Asya'yı ise 2 kez. Bunun içerisinde Himalaya ve Karakoram sıra dağları da var."

"KAR FIRTINASI NEDENİYLE 4 GÜN ÇADIRDAN ÇIKAMADIM"

Bisiklet yolculuklarında yaşadıklarını anlatan Aksoy şöyle devam etti:

"Kolay değil, ben 'İşkence' diyorum. Ancak gördüğümüz manzaralar, yaşadığımız olaylar unutturuyor zorluğu. Çok şiddetli rüzgarlı günler oluyor. Pedallayamıyorsunuz, yürüyemiyorsunuz bile. Karlı havalar, 35 gün arka arkaya yağmurda gittiğim günler var. 4 gün kar fırtınasına tutundum, çadırımdan çıkamadım. Yemek de yoktu, sırf kar suyu içe içe kendime baktım. Başım döndü açlıktan. Zorlukları çok. Bazen saldırıya uğruyorsunuz, bisikletinizi çalmak istiyorlar. 8 kez saldırıya uğradım. Çok şanslıyım sadece telefonumu çaldılar, geri de alabildim. Dayak yiyorsun, atıyorsun da. Geçtiğimiz turda iki kez kaburga kemiklerim kırıldı. Panama'da oldu, iki kişi saldırdılar. Zaten polis yakaladı sonra onları. Hindistan'da saldırdılar, Arjantin'de Brezilyalı bir çetenin saldırısına uğradım. Hayvanlarla da karşılaşıyorsunuz. Kanada, Alaska, Amerika'nın kuzeyi Montano, Colorado ayı dolu. Ayı koridoru denilen bir yol bile var. Her yer ayı. Çadırda yemek bulundurmanız çok tehlikeli. Uzaktan kokluyorlar, geliyorlar. Tilkilerle, kurtlarla karşılaşıyorsunuz. Güney Amerika'da 32-35 köpek kovaladı beni. Duracaksınız yoksa yakalarlar sizi. Onları korkutacaksınız. Ayılarla iyi geçindik. Çok nezaketli hayvanlar aslında. Seni görüyorlar saygı duyuyorlar, yönünü değiştiriyorlar. Yanında yavruları varsa sakın yaklaşmayın, öldürürler."

"DÜNYAMIZ MUHTEŞEM BİR YER"

Sosyal medyada geniş bir izleyici kitlesi olduğunu söyleyen Aksoy şunları söyledi:

"Himalayalar'da eksi 16'da bulundum. Geceleri uyumak çok zor oluyor. Eksi 20 uyku tulumum var fakat çadırı kurarken falan bayağı üşüyorsunuz. Gece kalkıp titriyorsunuz. Kanada ve Alaska'da da çok soğuklar çektim. Nepal ve Hindistan'da Himalayalar'da eksi 16, Pamirler'de eksi 14 gördüm. Yağmur kötü. Geçtiğimiz turda 35 gün Kanada'da yağmur yağdı. Her gün yağmur rüzgar artık buranıza geliyor. Herkese tavsiye ederim bisikletle dünya gezmelerini. Sizi açık fikirli, açık görüşlü yapıyor. Dünyamız çok güzel. Muhteşem yerler var. Oraların kültürlerini, yemeklerini dillerini öğrenmek farklı. Dünyaya bakış açınız değişiyor. Çok güzel bir tecrübe. Bisikletle gezmek en iyi yol. Çünkü her şeyi yakından görüyorsunuz."

 

 

 

Kaynak: anka