ESMA TURAN

Muğla’nın Milas ilçesinde özel bir şirket tarafından açılmak istenen maden ocağı için zeytin ağaçlarının kesildiği bilgisini alan vatandaşlar bölgeye hareket etti. Çevreci Deniz Gümüşel, “Kanuna aykırı bir şekilde yüzlerce yaşlı zeytin ağaçlarını mahvetmişler. Sizin boğazınızdan da geçiyor o zeytinyağı. Ağaç katilleri” dedi. Özel güvenlik şirketi çalışanları ile yaşanan tartışma sonrasında Jandarma iki kişiyi gözaltına aldı.

Milas’a bağlı İkiziköy’de çevreciler ve vatandaşlar, Yeniköy ve Kemerköy santraline kömür sağlamak amacıyla açılmak istenen maden ocağı için, şirketin; sabah saatlerinde zeytinliklerin sökümüne başlandığı haberini aldı.

Köylülerle birlikte bölgeye giden İkizköy Çevre Komitesi üyesi Nejla Işık, “Zeytin ağaçları 3 yıldır duruyordu, kesilmiyordu. En son 1 Mart’ta çıkan maden yönetmeliğinde değişikliği kullanarak şirket şu anda oradaki zeytinleri kesip, kamyonlarla taşıyıp kendi yerlerine dikmek için geldikleri duyumunu aldık. Kesin net bilgidir. Şu an oraya durdurmaya gidiyoruz. Bununla ilgili Yargıtay’a dava açtı avukatımız. Katil bunlar” diye konuştu.

“AĞAÇ KATİLLERİ”

İkizköy Çevre Komitesi üyesi Deniz Gümüşel alanda duran görevlilerle tartıştı. Gümüşel, çektiği video ile, “Burası sizin araziniz değil. Burası kamunun arazisi. Kamuyu yönetenler de size peşkeş çekiyorlar. Bakın arkadaşlar kaç tane devasa zeytin ağacını yok etmişler. Alana sokmuyorlar rezaleti göstermeyelim diye. Alın görün Limak ve İçtaş'ın yaptığı işi görün. Kanuna aykırı bir şekilde yüzlerce yaşlı zeytin ağaçlarını mahvetmişler. Söküp atmışlar biz gelene kadar. Yönetmelik ne, dağ başımı burası. Ne kanun tanıyorsunuz ne anayasa tanıyorsunuz. Eşkıyalar. Özel arazi değil burası. Kamu arazisi. Sizin boğazınızdan da geçiyor o zeytinyağı. Ağaç katilleri burada” açıklamasını yaptı.

Vatandaşlarla birlikte alanda olan CHP Milas İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya ise şunları söyledi:

“Burada daha önceden yazın ormanlarımız yanarken izinsiz ve hukuksuz olarak 150 tane çam ağacımız katledilmişti. Bugün yine aynı bölgede açılmış olan bir dava varken daha yeni kefil yapılmış ve yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen yaklaşık 30-40 tane zeytin ağacının taşınma bahanesiyle katledildiğini görmekteyiz.”

Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı Volkan Çetin ve Emek Partisi'nden Nuri Alkoç gözaltına alındı.

Bir kadın ise gözaltı işlemlerine “Sizleri biz doğurduk, biz. Biz adam öldürmedik. Biz bir şey yapmadık. Vatanımızı, yerimizi savunmak günah mı, ayıp mı? Değil. Yazık. Yapmayın, ne olursunuz yapmayın” sözleri ile tepki gösterdi.

 

Kaynak: anka