NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerenin Türkiye’de yapılmasıyla ilgili "Türkiye'deki son görüşmeler de dahil olmak üzere bu acımasız, anlamsız savaşa siyasi bir çözüm bulmaya çalışan ve bu görüşmelere ev sahipliği yapan Türkiye'ye de teşekkür ederim” dedi. Rusya’nın Kiev ve Ukrayna’nın kuzeyindeki diğer şehirlerde askeri operasyonları azaltacağına ilişkin açıklamalar duyduklarını kaydeden Stoltenberg, “İstihbaratımıza göre Rus birlikleri çekilmiyor, yeniden konumlanıyor” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün NATO 2021 Yıllık Raporu'nu sunmak üzere Brüksel'de basın toplantısı düzenledi. Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Stoltenberg, 2 gün önce İstanbul’da yapılan Ukrayna ve Rusya müzakeresiyle ilgili "Türkiye'deki son görüşmeler de dahil olmak üzere bu acımasız, anlamsız savaşa siyasi bir çözüm bulmaya çalışan ve bu görüşmelere ev sahipliği yapan Türkiye'ye de teşekkür ederim" dedi. Stoltenberg'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Rusya ile diyalog kurmak için her türlü çabayı gösterdik. Ancak Moskova mütemadiyen bizi geri çevirdi. Ve sonunda diplomatik ilişkileri kesmeye karar verdi.

Geçen sonbaharda kuvvetlerimizin hazırlığını arttırmak için önlem aldık. Müttefikin doğu kanadına daha fazla asker konuşlandırdık. Ve Ukrayna'ya desteğimizi arttırdık.

"UKRAYNA GÜÇLERİ HER ZAMANKİNDEN DAHA BÜYÜK VE DAHA DONANIMLI"

Yıllar boyunca müttefikler on binlerce Ukrayna askerini eğitti. Modern teçhizat sağladı ve reformları destekledi.

Ukrayna güçleri şimdi her zamankinden daha büyük, daha donanımlı, daha eğitimli ve daha iyi yönetiliyor. Eğitimlerini ve ekipmanlarını, dünyaya ilham veren cesaretle ön saflarda kullanmak için cephelere koyuyorlar.

“RUSYA BİRLİKLERİ GERİ ÇEKİLMİYOR, YENİDEN KONUMLANIYOR”

Rusya'nın Kiev ve Ukrayna'nın kuzeyindeki diğer şehirlerde askeri operasyonlarını azaltacağına dair açıklamalar duyduk. Ancak Rusya defalarca amaçları hakkında yalan söyledi. Bu yüzden Rusya'yı yalnızca eylemlerinden yola çıkarak değerlendirebiliriz, sözlerinden değil.

İstihbaratımıza göre Rus birlikleri geri çekilmiyor, yeniden konumlanıyor.

“KOSOVA VE IRAK’TAKİ MİSYONLARI SÜRDÜRDÜK"

"2021 yılı boyunca güçlerimiz hazır ve teyakkuzda kaldı. Kosova ve Irak'taki misyonları ve konuşlandırmaları sürdürdük.

Geçen Nisan ayında, tüm müttefiklerle kurduğumuz yakın istişarelerin ardından, Kararlı Destek Misyonu'nun Afganistan'dan çekildiğini duyurduk.

Ağustos ayında, Afgan siyasi ve askeri liderliğinin hızla çöküşünün ardından tarihin en büyük hava ikmallerinden birini başlattık.

NATO için çalışmış olan yaklaşık 2.000 Afgan, şimdi Müttefik ülkelere yerleştirildi. Afganistan'dan aldığımız dersler, İttifak'ın gelecekte krizlere vereceği yanıtı şekillendirecek."
Kaynak: anka