CANSU TİMUR

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Konya Seydişehir’de; “Aile Destekleri Sigortası'ndan faydalanan aileler, genç istihdamında öncelik sahibi olacak. Kamuda yeni bir kadro açıldığında o ailedeki genç istihdam edilecek. Bir insan yoksul doğabilir ama yoksul ölmemelidir, sosyal devlet olmanın gereği olarak devlet ona destek olmalıdır. O halde biz Aile Destekleri Sigortası'ndan faydalanacak aileleri öylesine desteklemeliyiz ki bir süre sonra onlar yoksulluk çemberini kırsın ve artık Aile Destekleri Sigortası yardımlarına ihtiyaç duymayan hale gelsin, yoksulluk miras kalmasın” dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Konya Seydişehir'de CHP'ye yeni kadın üyeleri rozetlerini taktı. Etkinliğe; CHP Konya İl Başkanı Barış Bektaş, Konya İl Kadın Kolu Başkanı Damla Yılmaz, Seydişehir İlçe Başkanı Orhan Özer, Seydişehir İlçe Kadın Kolları Başkanı Damla Yılmaz ve çok sayıda partili katıldı. Nazlıaka, şöyle konuştu:

"Kadınların can simidi olan İstanbul Sözleşmesi’nden asla ve asla vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. İktidara geldiğimizde Kadın Bakanlığı kurarak, kadınların sorunlarına odaklanacağız. Çiftçi, öğretmen, emekçi, genç kadın ne yaşıyor? Her birine dair projelerimiz, çözüm önerilerimiz var. Kadınlar eşit işe eşit ücret almıyor. Üstelik çiftçi kadınların sigortası yok. Çalışan her 10 kadından 3'ü kayıt dışı çalışıyor, herhangi bir sosyal güvencesi yok. Biz iktidara geldiğimizde, kadın istihdamını arttıracağız. Kadınların eşit işe eşit ücret almasını sağlayacağız. Kadınların iş güvenliğini de iş güvencesini de sağlayacağız. 

"KADIN İSTİHDAM EDECEK İŞYERLERİNE TEŞVİKLER UYGULANACAK"

Çalışma hayatına emek veren, tarımdaki, fabrikadaki, sokaktaki herkesin koşullarını iyileştirmek adına ve eşit temsili sağlamak adına bu kota sistemini eşit bir şekilde parite sistemine dönüştüreceğiz. Biliyorsunuz, partimizin vermiş olduğu bir kanun teklifi var. Bu kanun teklifine göre yüzde 50-50 oranında temsil sistemi olacak hem parlamentoda hem yerel yönetimde. Listeler, zebra modeliyle bir kadın bir erkek olarak sıralama yapılarak teminat altına alınacak, eşit temsil sağlanacak. Bizim iktidarımızda kadınlar eşit bir şekilde Türkiye'de rahat, güven içinde, özgür ve tok olarak hayatını sürdürebilecek. 

Kadın istihdam edecek işyerlerine uygulanacak olan teşvikler var. Yüzde 35'den başlayarak kademeli oranlarda artan teşvikler uygulanacak. Anne olan kadının yeniden işe dönmesi noktasında onu işe alan işyerlerine teşvikler uygulayacağız. Emeklilerin yaşam koşullarını da iyileştireceğiz. Tüm bunları yaparken sosyal devleti şaha kaldıracağız. 

"ÖDEME, KADININ HESABINA YAPILACAK"

Aile Destekleri Sigortası, ILO'nun 9 çalışma sigorta türünden birisi. İlk 8'i uygulanıyor ancak dokuzuncusu uygulanmıyor. Bu sigorta türü kadını ve yoksul vatandaşımızı güçlendirecek. Yoksul hanelere devlet tarafından yardım yapılacak. Yardımlar, kadının hesabına yatırılacak. Çünkü hane yoksulluğu ayrı. Yoksul bir hane içerisinde kadının yoksulluğu ayrı. O haneye 3 bin 500 TL giriyor olabilir ama kadının cebine 100 TL bile girmiyor olabilir. Bu nedenle kadının hesabına ödeme yapılacak. Kadın, bir işçi, memur gibi hesabına yatırılan parayı çekecek. 

"YOKSULLUK MİRAS KALMASIN"

Aile Destekleri Sigortası'ndan faydalanan ailelerdeki emeklilere, Kültür Bakanlığı ile yapacağımız protokol çerçevesinde ücretsiz geziler organize edeceğiz.

Aile Destekleri Sigortası aynı zamanda işsizlikle mücadele eden gençlere de destek olunacak. Herkesin ailesinde işsiz bir genç var. Aile Destekleri Sigortası'ndan faydalanan aileler, genç istihdamında öncelik sahibi olacak. Kamuda yeni bir kadro açıldığında o ailedeki genç istihdam edilecek. Bir insan yoksul doğabilir ama yoksul ölmemelidir, sosyal devlet olmanın gereği olarak devlet ona destek olmalıdır. O halde biz Aile Destekleri Sigortası'ndan faydalanacak aileleri öylesine desteklemeliyiz ki bir süre sonra onlar yoksulluk çemberini kırsın ve artık Aile Destekleri Sigortası yardımlarına ihtiyaç duymayan hale gelsin, yoksulluk miras kalmasın. Bir kişi yoksul doğduysa, hayatını yoksul olarak geçirmesin.”

 

Kaynak: anka