Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, son günlerde kent gündemine gelen Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılacağı iddiaları için, “Kimse bu başarısızlığın cezasını Eskişehirlilere ödetemez. Biz de bu mücadelede Eskişehir’imiz için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç’ın Hasan Polatkan Havalimanı’nın kapatılacağına dair iddialar hakkında açıklama yaptı.

“HAVALİMANIMIZ UZUN YILLARDIR KENTİMİZ İÇİN KIYMETLİ BİR TESİSTİR”

Belediye Başkanı Ataç’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Son günlerde kentimiz gündemine gelen Hasan Polatkan Havalimanı’mızın kapatılmasına ilişkin gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı, sivil ticari yolcu taşımacılığına bölge insanını sıkıntıya sokacak şekilde sessiz bir şekilde kapatılmak istenmektedir. Eskişehir'in nüfusu 887 bin kişidir ve havalimanımız uzun yıllardır havayolu şirketleri ve yolcular için değerli bir lokasyonda hizmet veren, kentimiz için kıymetli bir tesistir.

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) tarafından işletilen ve 2007 yılında aldığı işletme ruhsatıyla dünyada ilk, Türkiye'de ise tek 'üniversite havalimanı' olarak tarihe geçen Hasan Polatkan Havalimanı, Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda ile hac ve umre seferleri olmak üzere, yılda 100 bin yolcuya hizmet vermektedir. Öte yandan Kütahya Zafer Havalimanı’nın 22 Nisan 2011 tarihinde inşaatına başlanmış, 25 Kasım 2012 tarihinde hizmete açılmıştır. 155 milyon TL'ye mal olan havalimanı 2044 senesine kadar özel bir firma tarafından işletilecektir.

“YANLIŞLAR İLE DOLU ZAFER HAVALİMANI; YANLIŞ BİR KARAR İLE YAPILMIŞ, YANLIŞ ŞEKİLDE YÖNETİLMEYE BAŞLANMIŞ VE YİNE BÜYÜK BİR YANLIŞLIK YAPILMAK İSTENMEKTEDİR”

Kütahya-Afyon-Uşak illerine hizmet vermek üzere yapılan Zafer Havalimanı için 2021’de iç hatlarda 775 bin 137, dış hatlarda ise 542 bin 596 kişilik yolcu garantisi verildi. Ancak verilen hedef yüzde 99 yanılma payı ile tutturulamadı ve 2021’de iç hattı kullanan yolcu sayısı 9 bin 228 olurken, dış hat kullanan yolcu sayısı da 1904’te kaldı. Havalimanının eksik kalan 1 milyon 306 bin 537 yolcusu için, 6 milyon 938 bin 738 avro ödenmek zorunda kalındı. Eskişehir’imizde bulunan Hasan Polatkan Havalimanı ise sadece 2021 yılında 99 bin 172 yolcuya hizmet verdi.  Yanlışlar ile dolu Zafer Havalimanı; yanlış bir karar ile yapılmış, yanlış şekilde yönetilmeye başlanmış ve yine büyük bir yanlışlık yapılmak istenmektedir.

İktidar tarafından her zaman olduğu gibi verilmiş olan yanlış karar ve planlama hatasını içeren bu olayda Kütahya Havalimanı’nın eksik kalan yolcu sayısı, Eskişehir’i tercih eden 100 bin yolcu ile kapatmak istemektedir. Sivil Havacılık Müdürlüğü tarafından Eskişehir'e uçan ticari uçak firmalarına, Hasan Polatkan Havalimanı’na 1 Nisan 2022 tarihinden sonra uçuş izni vermeyerek yolculara ekstra yük getirecek şekilde Kütahya Zafer Havalimanı’na yönlendirilecektir.

“YAPILANIN ESKİŞEHİR’İ VE ESKİŞEHİRLİLERİ CEZALANDIRMAKTAN BAŞKA BİR ŞEY OLMADIĞI ANLAŞILMAKTADIR”

Tüm bu verilerin ışığında baktığımızda, yapılanın Eskişehir’i ve Eskişehirlileri cezalandırmaktan başka bir şey olmadığı anlaşılmaktadır. Ancak bu tür yanlış ve art niyetli hesapları yapanların unutmaması gereken bir gerçek var; Eskişehir, kendisine ceza verilircesine atılmak istenen adımları daima engellemeyi bilmiştir. Bu yanlış uygulamadan da dönülmesi için ne gerekiyorsa; sosyal, siyasal ve hukuki mücadeleyi vermekten geri durmayacaktır.

“KİMSE BU BAŞARISIZLIĞIN CEZASINI ESKİŞEHİRLİLERE ÖDETEMEZ”

Milyonlarca avro zarar eden ve bedel ödenmesi gereken yanlış bir proje orta yerde dururken, kimse bu başarısızlığın cezasını Eskişehirlilere ödetemez. Biz de bu mücadelede Eskişehir’imiz için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.”

 

Kaynak: anka