3 milyon 120 bin 875 adayın katıldığı 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) sona erdi. Uzmanlar ve öğrenciler, sınavın zorluk derecesi ve içerikleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Zorluk Derecesi ve Sorunlar

 Cihan Yeşilyurt,   bu yılki sınavın kolay olmadığını ve adayların özellikle zaman yönetiminde zorlandıklarını belirtti. Özellikle matematik sorularının zorluk derecesi, öğrenci yorumlarında ön plana çıktı. Türkçe testi ise en çok zaman kaybettiren bölüm olarak öne çıktı.

Matematik ve Geometri Soruları

Yeşilyurt, matematik ve geometri testi sorularının 2021 TYT'den daha zor olmadığını söyledi. Uzun paragraf sorularının yer almadığı bu sınavda, okuduğunu anlama soruları ön planda tutuldu. Geometri soruları ise temel geometri bilgisi ve muhakeme yeteneği gerektiren sorulardan oluşuyordu. İşte konu dağılımı:

  • 12 soru sayı temelli konular
  • 12 soru problemler
  • 1 soru fonksiyon
  • 1 soru küme
  • 1 soru mantık
  • 1 soru medyan-aritmetik ortalama
  • 1 soru kombinasyon
  • 1 soru olasılık
  • 10 soru geometri

Fen Bilimleri Soruları

Fizik: Sorular, 9. ve 10. sınıf müfredatına uygun olup, günlük hayatta fizik bilgilerini kullanmaya yönelikti. Düzenli çalışan öğrenciler için uygun zorluktaydı.

Kimya: 9. ve 10. sınıf müfredatından gelen sorular, genel bilgi birikimini ölçen ve orta-kolay zorluk seviyesindeydi.

Biyoloji: Sorular beklenenden çok daha kolaydı. Temel bilgiyi ölçen ve yorum yapmaya yönelik sorular içeriyordu.

Adana Feke'de orman yangını! Adana Feke'de orman yangını!

Sosyal Bilimler Soruları

Tarih: Sorular, Milli Savunma Üniversitesi Sınavı'ndakine benzer şekilde bilgi ağırlıklı ve zorluydu.

Coğrafya: 9. ve 10. sınıf müfredatına uygun, bilgi düzeyini ölçmeye dayalı sorulardan oluşuyordu. Düzenli çalışan öğrenciler için uygun zorluktaydı.

Felsefe: Öğrenciler, paragraf sorularının kafa karıştırıcı olduğunu ve genel anlamda zor bulduklarını ifade ettiler.

Türkçe Soruları

Türkçe soruları, müfredata uygun ve okuduğunu anlama ve analiz etmeye yönelikti. Paragraf sorularının zaman yönetiminde sıkıntı yaratabileceği belirtildi.

Uzman Tavsiyeleri: AYT'ye Odaklanın

Uzman Eğitimci Cihan Yeşilyurt, TYT'den sonra adayların Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Yeşilyurt, üniversite yerleştirme puanlarında asıl belirleyici olanın AYT olduğunu belirterek, adayların çalışmalarını bu yönde sürdürmelerini tavsiye etti.

2024 TYT, bilgi içerikli soruların ağırlıkta olduğu ve zaman yönetimi konusunda adayları zorlayan bir sınav olarak öne çıktı. Adaylar şimdi, YKS'nin ikinci aşaması olan AYT'ye odaklanarak başarıya ulaşmaya çalışacaklar

Kaynak: Sözcü