İskoçya'da 1988'de 270 kişinin ölümüne neden olan Pan Am 103 sefer sayılı uçağın infilakına neden olan bombayı yapmakla suçlanan Ebu Acile Mesud'un Libya tarafından ABD'ye teslim edildiği ortaya çıktı. 

İskoçya, geçen hafta Ebu Acile Mesud'un ABD'de gözaltına alındığını duyurmasının ardından Washington yönetimi bir açıklama yaparak zanlının yakalandığını açıkladı. 

Libya'da doğu merkezli hükümetin Başbakanı Fethi Başağa, zanlı Acile'nin ABD'ye nasıl ulaştığını sorarak serbest bırakılmasını istedi. 

Ancak Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Ebu Acile Mesud'u ABD'ye kendilerinin teslim ettiğini duyurdu. 

Libya hükümetinin sosyal medya hesaplarından paylaşılan videoda Dibeybe, "Ebu Acile, Lockerbie uçağına bombalı saldırıyı düzenleyen örgütün bir parçasıdır." dedi.

Dibeybe, 270 masum insanın hayatını kaybettiği saldırıda Ebu Acile'nin "yaptığı bomba ve patlayıcıları yolcuların bagajına yerleştirdiğini" kaydetti.

Lockerbie davası nedeniyle Libya'nın tazminat ödediğini hatırlatan ve Libya devletinin meselenin dışında olduğunu kaydeden Dibeybe, hakkındaki uluslararası yakalama kararı sebebiyle Ebu Acile'nin ABD'ye teslim edildiğini bildirdi.

İsrail'de Halk Sokağa Döküldü! Netanyahu'yu İstifaya Davet Etti İsrail'de Halk Sokağa Döküldü! Netanyahu'yu İstifaya Davet Etti

Dibeybe, "Libya'nın çıkarları ve istikrarı için bu olayda (ABD ile) işbirliği yapmak ve Libya halkının terör suçlarından aklanması bizim için zorunluluk haline gelmiştir." ifadelerini kullandı.

Lockerbie davası

21 Aralık 1988'de meydana gelen ve "Lockerbie faciası" olarak bilinen olayda, Londra'dan New York'a sefer yapan Pan Am Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, içindeki bombanın patlatılmasıyla İskoçya'nın güneyindeki Lockerbie kasabasına düşmüş, uçaktaki yolcuların tümü dahil 270 kişi hayatını kaybetmişti.

Libya hükumeti, Başkanlık Konseyinin Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, 4 Kasım'da İngiltere merkezli televizyon kanalı BBC'ye verdiği röportajda, Libya hükümetinin "Lockerbie" davası konusunda ABD ile işbirliği yapmaya hazır olduğunu söylemişti.

Dışişleri Bakanı Menguş'un açıklaması, davada suçlu görülen Libya vatandaşı Ebu Acile Mesud'un ABD'ye iadesini kabul ettiği şeklinde yorumlanarak, Libya kamuoyunda tepki çekmişti.

Ek kaynaklar • AA, AFP

Kaynak: tr.euronews.com

Editör: Haber Merkezi