Ulusal Mücadele'nin en yakın şahidi, Cumhuriyet'in kuruluşuna konut sahipliği yapan "Atatürk Müze Köşkü" 29 Ekim'de kapılarını ziyaretçilerine açacak.

27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelen Mustafa Kemal Paşa, evvel Ziraat Mektebi'ni daha sonra da İstasyon Şefi Köşkü'nü hem ev hem de çalışma yeri olarak kullandı.

Ancak bu alanlar Mustafa Kemal Paşa'nın çalışması ve dinlenmesi için beceriksiz kalınca uygun ev arayışına girildi. Paşa'nın daha sakin ve huzurlu bir civarda yaşamasını sağlamak emeliyle 30 Mayıs 1921'de Ankara Belediyesi, bağ konutu olarak kullanılan Çankaya Köşkü'nü hediye etti.

Yakın kurmaylarıyla 28 Ekim 1923'te akşam yemeğinde toplanan Mustafa Kemal, "Efendiler, yarın Cumhuriyet'i duyuru edeceğiz." diyerek Cumhuriyet'in kuruluşu anlamına gelen tarihi konuşmayı Çankaya Köşkü'nde yaptı.

İstanbul'da haftanın ilk gününde trafik yoğunluğu yaşandı! İstanbul'da haftanın ilk gününde trafik yoğunluğu yaşandı!

Gazi Mustafa Kemal Paşa, "1919 Mayıs'ının 19'uncu gününde Samsun'a çıktım" laflarıyla başlayan, Cumhuriyet'e ve bağımsızlığa giden gayret dolu o seneleri anlatan Nutuk'u, buradaki çalışma odasında kaleme aldı.

Atatürk'ün ömrünün bir kısmını geçirdiği köşkte, devlet sorunlarının görüşüldüğü Çankaya Sofrası, Elçi Kabul Salonu, Zübeyde Hanım'ın yatak odası, İsmet Paşa ile bilardo oynadığı salon ve çalışma odaları da bulunuyor.

Bir Hayli cumhurbaşkanının da ev olarak kullandığı köşkün bulunduğu alan ve etrafı zamanla donatılarıyla Çankaya Köşkü kampüsüne dönüştü.

Tarihi hadiselere şahitlik eden Çankaya Köşkü de 1950'de "Atatürk Müze Köşkü" ismiyle ziyarete açıldı.

Yapısının ve içerisindeki eşyaların aşınmasını önlemek emeliyle zaman içerisinde birkaç kere bakım ve onarımın yapıldığı köşk, Haziran 2021'de onarıma girdi.

Tadilatı bitirilen Atatürk Müze Köşkü, 29 Ekim'de yine ziyaretçilerine kapılarını açacak. Ziyaretçiler köşkü, 13.00-17.00 saatleri arasında dolaşabilecek.(karar)

Editör: Haber Merkezi