İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları dünya genelinde büyük tepkilere yol açıyor. Bu tepkilerin yanı sıra, bazı ülkeler uluslararası alanda Filistin'i resmen tanıma yoluna gidiyor. Norveç ve İrlanda'nın, Filistin'i tanıma kararları bu sürecin önemli adımlarından biri olarak öne çıkıyor.

İSPANYA, KARARINI 28 MAYIS'TA AÇIKLAYACAK

İspanya Başbakanı Sanchez, Filistin devletini tanıma kararını 28 Mayıs Salı günü duyuracağını belirtti.

NORVEÇ'TEN "İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM" MESAJI

Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 40'a ulaştı Gazze'de açlıktan ölenlerin sayısı 40'a ulaştı

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Stoere, Filistin'i tanıma kararı aldıklarını açıkladı. Stoere, "İsrail-Filistin sorununun tek çözümü, yan yana, barış ve güven içinde iki devletli bir çözümdür" şeklinde konuştu. Stoere ayrıca, Filistin'i tanıma kararlarında, "acımasız savaş sırasında ılımlı güçlerin desteğini sağlamak" gibi etkenlerin etkili olduğunu ifade etti.

İRLANDA'NIN AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

İrlanda, İspanya, Malta ve Slovenya, "doğru koşullar" oluştuğunda Filistin devletini tanıma konusunda 22 Mart'ta ortak bir açıklama yapmıştı. İrlanda Başbakanı Simon Harris'in, bugün Filistin'i tanıyacağını açıklaması bekleniyor.

İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Micheal Martin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ülkesinin Filistin devletini mayıs ayı sonuna kadar tanıyacağına dair kesin bir ifade kullanmıştı, ancak bir tarih vermemişti.

İSRAİL'DEN BÜYÜKELÇİLERİNİ GERİ ÇAĞIRMA KARARI

İsrail, Filistin devletini tanıyacağını duyuran İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın Dublin ve Oslo'daki İsrail büyükelçilerini istişare için "derhal" ülkeye çağırdığı belirtildi. Büyükelçililerin, İrlanda ve Norveç'in Filistin devletini tanıyacağını duyurması nedeniyle geri çağrıldığı ifade edildi.

İSRAİL'DEN İSPANYA'YA GÖZDAĞI

Dışişleri Bakanı Katz, İspanya'nın da Filistin devletini tanıma kararı alması durumunda benzer bir adım atarak İsrail'in Madrid Büyükelçisinin de geri çağrılacağını kaydetti. Norveç Dışişleri Bakanlığı, İrlanda'nın ardından bugün yaptığı açıklamada, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarına uygun şekilde Filistin'i tanıyacaklarını duyurdu.

FİLİSTİN'İ 8 AB ÜYESİ TANIYOR

Filistin devletini Bulgaristan, Polonya, Çekya, Romanya, Slovakya, Macaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsveç olmak üzere şu anda 8 Avrupa Birliği üyesi tanıyor.

Kaynak: HABERLER.COM