Brüksel'de gerçekleşen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ve Belçika hükümeti tarafından düzenlenen Nükleer Enerji Zirvesi'nin ardından, Nükleer Enerji Ortak Bildirisi yayınlandı.

Zirveye, nükleer enerjiyle ilgili çalışmaları yürüten, nükleer reaktörleri kuran veya nükleer enerji seçeneğini araştıran ülkelerin liderleri katıldı. Bildiride, enerji ve sanayi sektörlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılması, enerji güvenliğinin sağlanması ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi gibi konularda taahhütte bulunuldu.

Özellikle sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla nükleer enerji kapasitesini artırmayı tercih eden ülkelerle iş birliğinin artırılacağına vurgu yapılan bildiride, 21'inci yüzyıl ortalarına kadar net sıfıra ulaşmak amacıyla enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan ayrılışta kararlı bir şekilde hareket edileceği belirtildi.

Gazze'de 34 bin 622 kişi hayatını kaybetti! Gazze'de 34 bin 622 kişi hayatını kaybetti!

Bildiride, nükleer enerjinin güvenilir, sıfır emisyonlu bir enerji kaynağı olduğuna dikkat çekilerek, mevcut nükleer reaktörlerin ömrünün uzatılması, yeni nükleer enerji santrallerinin inşası ve küçük modüler reaktörler de dahil olmak üzere gelişmiş reaktörlerin kurulumu gibi önlemlerin alınarak nükleer enerjinin potansiyelinin tam olarak ortaya çıkarılacağı taahhüt edildi.

Nükleer enerji alanındaki çalışmaların destekleneceği ve teknolojik yeniliklerin sürdürüleceği belirtilen bildiride, uluslararası kurum ve kuruluşların nükleer enerjinin geliştirilmesi için uygun koşulları sağlamaları gerektiği vurgulandı.

Zirvenin ikincisinin düzenlenmesi için de hazırlıkların yapıldığı ifade edilen bildiride, nükleer enerjinin, karbondan arınmaya önemli ölçüde katkıda bulunabilecek sıfır emisyonlu enerji üretim kaynaklarından biri olduğu belirtildi.

Bu tarihi zirveye, liderlerin yanı sıra çok sayıda bakan, düşünce kuruluşu temsilcisi, sivil toplum kuruluşu ve enerji uzmanı katıldı. Türkiye'yi zirvede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil etti.

Kaynak: Dünya Gazetesi