İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde; İl Emniyet Müdürlükleri Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüklerince İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Sinop ve Erzurum merkezli olmak üzere Aydın, Manisa, Balıkesir, Siirt, Van, Ordu, Isparta, İzmir, Hakkari, Ankara, Adana, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Yozgat, Antalya, Mersin, Hatay, Tekirdağ, Çorum, Mardin, Malatya, Kütahya, Muğla, Bursa ve Denizli illerinde "SİBERGÖZ-40" operasyonları gerçekleştirildi.

34 İLDE 181 ŞÜPHELİ YAKALANDI

7258 sayılı kanuna muhalefet, suç örgütü kurma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, nitelikli dolandırıcılık ve çevrimiçi çocuk müstehcenliği suçlarına yönelik düzenlenen operasyonlarda toplamda 181 şüpheli yakalandı.

14 MİLYON TL DOLANDIRAN 17 ŞÜPHELİ YAKALANDI

İstanbul merkezli olarak Gaziantep, Antalya, Tekirdağ, Çorum, Mardin, Malatya, Diyarbakır, Kütahya, İzmir, Muğla, Bursa ve Mersin'de düzenlenen operasyonlarda; bankalara ait oltalama (phishing) siteleri üzerinden müşteki şirketlerin hesap bilgilerini ele geçirerek banka hesaplarındaki paraları başka hesaplara havale eden ve yaklaşık 14 milyon TL haksız kazanç sağlayan 17 şüpheli yakalandı.

YASA DIŞI BAHİS VE PARA AKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan Fethullah Gülen açıklaması: İbret verici Milli Savunma Bakanlığı'ndan Fethullah Gülen açıklaması: İbret verici

Bir başka grup olan Roma Bilişim'in, mobil uygulamalar üzerinden haberleşerek kiralanan ofislerde özel yazılımlarla oynayanların para transferini organize ettikleri, paranın takibini zorlaştırmak amacıyla kripto varlık hizmet sağlayıcılarına transfer ettikleri tespit edildi. Örgüt liderinin, suçtan elde edilen gelirin aklanması için oto galeri açtığı ve burada taşınır/taşınmaz mal alım satımı yaparak para akladığı belirlendi. Hesaplarında yaklaşık 300 milyon dolar para hareketi bulunan 69 şüpheli yakalandı.

YASA DIŞI BAHİS VE BANKA HESAPLARI

Bitlis İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce; Bitlis ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda, 5 farklı yasa dışı sitesi üzerinden oynattıkları ve bu siteler aracılığıyla banka hesaplarının yasa dışı le bağlantılı para nakline aracılık ettikleri belirlenen 9 şüpheli yakalandı.

KİMLİK BİLGİLERİNİN SATIŞI

Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce; İstanbul, Denizli ve İzmir’de düzenlenen operasyonlarda, vatandaşların kimlik bilgilerini illegal internet siteleri üzerinden satışını yaparak haksız kazanç sağlayan ve bilişim sistemlerini kullanarak nitelikli dolandırıcılık ve suç örgütü kurma suçlarını işleyen 7 şüpheli yakalandı.

ÇOCUK MÜSTEHCENLİĞİ SUÇU

Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce; NCMEC (Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi) raporları doğrultusunda yürütülen 2 ayrı soruşturmada çevrimiçi çocuk müstehcenliği suçunu işleyen 2 şüpheli yakalandı. Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda ise bir yasa dışı sitesi üzerinden oynattıkları tespit edilen 8 şüpheli yakalandı.

Kaynak: KARAR