ABD'de bulunan tarihi ve kültürel 20 eserin Meksika'ya iade edilmesi kararı verildi. Bu eserler arasında Maya dönemine ait olduğu anlaşılan bir vazonun da bulunduğu bildirildi. İşte detaylar:

Meksika'nın antikalardan sorumlu kurumu INAH tarafından yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki günlerde ABD'den Meksika'ya iade edilecek olan eserler arasında tabaklar, kaseler ve Aztek, Totonac ve Teotihuacan kültürlerine ait heykeller bulunuyor. Ancak dikkat çeken eserlerden biri, Washington'da bir ikinci el eşya dükkanından 4 dolara satın alınan ve Maya dönemine ait olduğu belirlenen bir vazo.

Altın Portakal Film Festivali 5 Ekim'de başlıyor Altın Portakal Film Festivali 5 Ekim'de başlıyor

Eserin, Meksika medeniyetlerinden Maya dönemi zirve dönemine (M.S. 200-800 yılları arası) ait olduğu değerlendiriliyor. Vazoyu beş yıl önce satın alan Anna Lee Dozier isimli bir kişi, ilk başta bu eserin replika olduğunu düşünmüş ancak daha sonra gerçek bir antik eser olabileceğini fark etmiş. Bu yılın başında Meksika'ya yaptığı ziyaret sırasında ABD Büyükelçiliği'ni bilgilendirmiş ve vazonun Meksika'ya iade edilmesi gerektiğini belirtmiş. Vazonun Meksikalı yetkililere teslim edilmesiyle birlikte, Dozier eserin artık güvenli bir şekilde menşei ülkesine döneceği için rahatladığını ifade etmiş.

Bu gelişmeyle birlikte, kültürel mirasın korunması ve iade edilmesi konusunda uluslararası işbirliğinin önemi bir kez daha vurgulanmış oldu.

Kaynak: KARAR