4 Milyon Emekliyi Yıkan Haber: 1 Lira Bile Zam Alamayacaklar

Ankara, 9 Haziran 2024 - Türkiye'de yaşayan 16 milyondan fazla emeklinin merakla beklediği Temmuz ayı zam haberi, milyonlarca emekliyi hayal kırıklığına uğrattı. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, hükümetin Temmuz ayında açıklayacağı emekli zammının, birçok emeklinin maaşına yansımayacağını belirtti.

Emeklilere Kök Maaş Üzerinden Zam

Özgür Erdursun, son dönemlerde yürütülen ekonomi politikalarının sinyalini verdiği üzere, emekli zammının yalnızca kök maaşlara yapılacağını açıkladı. Bu durumda, emeklilerin büyük bir kısmının ya hiç zam alamayacağını ya da çok düşük oranlarda zam alacağını ifade etti.

Rusya'da terör saldırısı düzenleyen şahıs Bodrum'da yakalandı Rusya'da terör saldırısı düzenleyen şahıs Bodrum'da yakalandı

En Düşük Emekli Maaşı ve Zam Sorunu

Türkiye'de emeklilerin yarısının ay sonunu 10 bin lira ile getirmeye çalıştığını belirten Erdursun, yasa ile belirlenen taban aylık dikkate alınmadığında en düşük emekli kök maaşının 6 bin 500 lira seviyelerinde olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan yüzde 25'lik zam, taban aylığa yansımamış ve yalnızca kök maaşlara uygulanmıştı.

4 Milyon Emekliye Zam Yapılmayacak

Erdursun'un açıklamalarına göre, Temmuz ayında 4 milyona yakın emeklinin maaşına fiilen hiçbir zam yapılmayacak. Kalan 4 milyon emekli ise yüzde 5, 10 ve 15 oranlarında artışlar alacak.

Bu durum, emekliler arasında büyük bir hayal kırıklığı yaratırken, birçok emekli ekonomik sıkıntılarla başa çıkmakta zorlanacak. Özellikle en düşük emekli maaşı alan kesim, geçim sıkıntısı çekmeye devam edecek.

Ekonomik Politikaların Etkisi

Uzmanlar, mevcut ekonomik politikaların ve enflasyon farkının yalnızca kök maaşlar için geçerli olmasının, emeklilerin alım gücünü olumsuz etkilediğini belirtiyor. Hükümetin Temmuz ayında açıklayacağı zam oranlarının milyonlarca emekliyi tatmin etmeyeceği ve ekonomik sıkıntıların artarak devam edeceği öngörülüyor.

Emekliler Ne Yapacak?

Emekliler, maaşlarına yapılacak zamların düşük olmasından dolayı zor bir döneme girmeye hazırlanıyor. Hükümetin bu duruma nasıl bir çözüm getireceği merakla beklenirken, emekliler geçim sıkıntısını atlatmak için ek önlemler almak zorunda kalabilirle

Kaynak: halk tv