Kamboçya'da mühimmat patladı : 20 asker öldü Kamboçya'da mühimmat patladı : 20 asker öldü

Afrika Birliği'nin eşek derisi ticaretini yasaklama kararı hayvan hakları grupları tarafından memnuniyetle karşılandı.

BBC News'e göre kıtanın 55 ülkesinde derileri için eşeklerin kesilmesi yasa dışı olacak.

Hayvan derilerine olan talep, geleneksel olarak eşek derisinden yapılan Ejiao adı verilen eski bir Çin tıbbının popülaritesinden kaynaklanmaktadır. Afrika devletlerinin liderleri, dün Etiyopya'da düzenlenen Afrika Birliği zirvesinde yasağı onayladı.

Donkey Sanctuary adlı yardım kuruluşu, ticareti "zalim ve sürdürülemez" olarak nitelendirdi ve bunun, başta Afrika ve Güney Amerika olmak üzere dünya çapında eşek popülasyonlarını azalttığını söyledi.


ÇİN ÜLKEDE EŞEK SAYISI AZALINCA YURT DIŞINA YÖNELDİ

Kanıtlanmış olmasa da, Ejiao'nun yaşlanma karşıtı özelliklere ve diğer sağlık yararlarına sahip olduğuna inanılıyor. Bunu üreten Çinli firmalar Çin'den gelen eşek derilerini kullanıyor. Ancak ülkedeki hayvan sayısı azalınca yurt dışına taşındılar.

Kenya'daki Eşek Barınağı'ndan Dr. Solomon Onyango şunları söyledi: "Başlangıçta hükümetlerimiz bunu bir fırsat olarak gördü ve Afrika'da birçok yasal mezbaha açıldı. "Ancak Kenya'da 2016 ile 2019 yılları arasında eşeklerimizin yaklaşık yarısı ticari amaçla öldürüldü" dedi.

Dr Onyango BBC News'e, yasağın "eşeklerin ve onlara bağımlı olan milyonlarca insanın geçim kaynaklarının korunmasına yönelik uzun bir yol kat edeceğini" söyledi.

Dünyanın tahmini 53 milyon eşek nüfusunun yaklaşık üçte ikisi Afrika'da bulunuyor. Daha yoksul kırsal topluluklardaki insanlar bunları ulaşım, su, yiyecek ve diğer eşyaları taşımak için kullanıyor.

Kaynak: karar