ABD Dışişleri Bakanlığı, Venezuela'da yapılacak başkanlık seçimlerine muhalefet adaylarının katılmasının yasaklanması üzerine ülkeye petrol, doğal gaz ve altın gibi sektörlere yönelik yaptırımların tekrar uygulanacağını açıkladı.

Muhalefet adaylarının katılmasının engellenmesinin Barbados Anlaşması'na aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, bu yılki seçimlere tüm adayların katılmasına izin verilmediği takdirde 18 Nisan 2024'ten itibaren ABD'nin Venezuela'nın petrol ve doğal gaz sektörlerine yeniden yaptırım uygulayacağı belirtildi.

Ayrıca, Venezuela devletine ait altın madenciliği şirketi Minerven ile ilgili işlemlere izin veren lisansın iptal edildiği ve söz konusu şirketle iş yapan ABD'li şirketlerin tüm işlemlerini sonlandırması için 14 gün süre verildiği ifade edildi.

Pakistan'da trafik kazası: 15 ölü, 22 yaralı! Pakistan'da trafik kazası: 15 ölü, 22 yaralı!

ABD'nin, Venezuela'da demokratik bir gelecek özlemini destekleme konusundaki kararlılığını sürdürdüğü ve uluslararası toplum ve Venezuela'daki siyasi yelpazede yer alan tüm barışçıl demokratik aktörlerle birlikte çalışmaya devam edeceği vurgulandı.

Bu çerçevede, Barbados Anlaşması'nın Venezuela'daki siyasi, ekonomik ve insani krizin çözümü için en uygun mekanizma olduğu ve bu ilkelere geri dönülmesi teşvik edileceği belirtildi.

Öte yandan, Venezuela Yüksek Mahkemesi geçtiğimiz cuma günü, bu yılki seçimlerde en iddialı rakibi olan Maria Corina Machado'nun kamu görevinden 15 yıl boyunca men ederek, başkanlık seçiminde aday olmasını engellemişti.

Venezuela'ya 2015'ten bu yana ABD, Avrupa Birliği (AB), Panama ve Kanada tarafından uygulanan yaklaşık 900 yaptırım bulunuyor. ABD, 2019'da Venezuela ile bütün diplomatik bağlarını koparmıştı. 

Kaynak: haber global