Avusturya Dışişleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek Avusturya Dışişleri Bakanı Türkiye'yi ziyaret edecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü yaptığı açıklamada, iki kez hapse atılmasına ve ABD ajanı olmakla suçlanmasına rağmen adayı asla terk etmeyen Kübalı muhalif Martha Beatriz Roque Cabello'ya 2024 Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü (IWOC) verileceğini duyurdu.

AP'de yer alan habere göre, ülkesindeki tek parti modelini protesto eden 78 yaşındaki Roque, 2018'den bu yana "düzenlemelere" tabi olduğu için adadan ayrılamayacağını ve sonuç olarak ödülü bizzat alamayacağını belirtti.

Roque yaptığı açıklamada, "Bu ödülden dolayı çok mutluyum. Teklifi öne süren ABD'nin Küba'daki büyükelçiliğine minnettarım" dedi.

IWOC Ödülü, ABD Dışişleri Bakanlığı'na göre dünyanın dört bir yanından 'barışı, adaleti, insan haklarını, cinsiyet eşitliğini ve eşitliği savunmada olağanüstü cesaret, güç ve liderlik sergileyen' kadınları ödüllendiriyor.

Ödül töreni 4 Mart'ta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve First Lady Jill Biden'ın ev sahipliğinde Beyaz Saray'da gerçekleşecek.

Martha Beatriz Roque Cabello, mesleği ekonomist olan Roque, 1997'de diğer üç Kübalıyla birlikte İç Muhalefet Çalışma Grubu'nu kurarak Küba hükümeti için çalışıyordu.

Sözde "Dörtlü Grup" mahkemeye çıktı ve Roque devlet güvenliğine saldırı ve isyana teşvik suçlamasıyla üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mayıs 2000'de serbest bırakıldı ancak aktivizmini sürdürdü ve 2002'de Sivil Toplumu Destekleme Meclisi'ni kurdu.

Mart 2003'te Roque, hükümetin ABD hükümetinden ve çıkar gruplarından finansman kabul etmekle suçladığı muhaliflerin toplanması sırasında tutuklanan tek kadındı.

Kaynak: Karar