(HALK TV)

ABD Başkanı Biden, "Bugün benim talimatım doğrultusunda ABD askeri güçleri, İngiltere ile birlikte Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle Yemen'de Husi isyancıların kullandığı bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi" dedi. Saldırının Husilerin Kızıldeniz saldırısı olduğunu ifade etti. Bunun, eylemlerine doğrudan misilleme olduğunu iddia etti.


ABD ve İngiliz orduları, Kızıldeniz'deki saldırılara misilleme olarak savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle Yemen'deki Husi hedeflerine saldırdı. En az 12 Husi hedefi patlatılırken, Yemen'in başkenti Sana, Hudeyde ve Taiz şehirlerinde de patlamalar olduğu bildirildi. Saldırıya ilişkin konuşan ABD Başkanı Biden, şunları söyledi: "Bugün benim talimatım doğrultusunda ABD askeri güçleri, İngiltere ile birlikte Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle Husilerin kullandığı bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi. Yemen'deki isyancılar."

HUSİ HEDEFLERİNİ KARA VE DENİZDEN VURDULAR

Kızıldeniz'de ABD ve İngiliz gemilerine saldıran Husilere misilleme olarak ABD ve İngiliz orduları, karadan ve denizden Yemen'deki Husi hedeflerine saldırdı. Yemen'in başkenti Sana'nın da aralarında bulunduğu birçok kentte patlamalar duyulurken, ABD Başkanı Biden, Kızıldeniz'de saldırılarını sürdüren Husilere yönelik hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Biden: Husi saldırılarına koalisyonla birlikte karşılık verdik. Biden: Husi saldırılarına koalisyonla birlikte karşılık verdik.


ABD BAŞKANI BIDEN: TALİMATI BEN VERDİM

Biden açıklamasında şunları söyledi: "Bugün ABD askeri güçleri, benim talimatım doğrultusunda İngiltere ile birlikte Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın desteğiyle Yemen'de Husi isyancıları tarafından kullanılan bazı hedeflere hava saldırısı düzenledi."

"EN KRİTİK TİCARET YOLLARINDAN BİRİ"

Saldırıların Husilerin Kızıldeniz'deki eylemlerine doğrudan misilleme olduğunu belirten Biden, en son 9 Ocak'ta Husilerin Amerikalılara saldırdığı bir dizi saldırıya uluslararası koalisyonla karşılık verdiklerini kaydetti. direkt olarak. . gemiler. Hem ABD öncülüğünde bölgede oluşturulan deniz gücüne, hem de Husilere karşı uluslararası kamuoyunun dikkatine dikkat çeken Biden, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin önceki gün aldığı kararı hatırlatarak Husileri harekete geçmeye davet etti. saldırılarına son verildi. "Yemen'deki bu saldırılar, ABD ve müttefiklerinin dünyanın en kritik ticaret yollarından birinde seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmasına ve personelimizi hedef almasına müsamaha göstermeyeceğimizin açık bir mesajıdır." Değerlendirmesini paylaşan Biden, gerekirse ek tedbirler almaktan çekinmeyeceğini vurguladı.

Rishi Sunak: Saldırılar Kızıldeniz'deki ticari gemiciliği tehdit etti. Rishi Sunak: Saldırılar Kızıldeniz'deki ticari gemiciliği tehdit etti.


İNGİLTERE BAŞBAKANI'NIN AÇIKLAMASI

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da Kızıldeniz'de Husilere yönelik hava saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kraliyet Hava Kuvvetlerinin, Husilerin Yemen'de kullandığı askeri tesislere "hedefli saldırılar" gerçekleştirdiğini iddia eden Sunak, Husilerin son aylarda Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik bir dizi tehlikeli ve istikrarsızlaştırıcı saldırılar gerçekleştirdiğini, tehditler savurduğunu söyledi. Le British ve diğer uluslararası ve hayati gemiler, ticaret yollarında büyük aksamalara ve emtia fiyatlarında artışa neden olduklarını söyledi. Sunak, bu eylemleri "pervasız" olarak nitelendirerek, bunların denizde hayatları riske attığını ve Yemen'deki insani krizi daha da kötüleştirdiğini söyledi.

"HUSİLERİN SALDIRILARI KABUL EDİLEMEZ"

Cemaat El İslami lideri Lübnan'daki hava saldırısında öldürüldü Cemaat El İslami lideri Lübnan'daki hava saldırısında öldürüldü

Başbakan Sunak, Husilerin uluslararası toplumun defalarca yaptığı uyarılara rağmen bu hafta da Kızıldeniz'de İngiliz ve ABD savaş gemilerine saldırmaya devam ettiğini anımsatarak şu ifadelerde bulundu: "Bu kabul edilemez. İngiltere seyrüsefer özgürlüğünü ve serbest dolaşımı her zaman savunacaktır. Ticaretin. Bu nedenle, Husilerin askeri yeteneklerini zayıflatmak ve onları korumak amacıyla ABD ile birlikte Hollanda, Kanada ve Bahreyn'in operasyonel olmayan desteğiyle bu saldırılarla bağlantılı hedeflere karşı sınırlı, gerekli ve orantılı meşru müdafaa önlemleri aldık. Dünya. Nakliye. Kraliyet Donanması, Husi saldırganlığını caydırmak amacıyla çok uluslu Refah Muhafızı Operasyonu kapsamında Kızıldeniz'de devriye gezmeye devam ediyor ve biz onları (Husileri) saldırılarını durdurmaya ve gerilimi azaltacak önlemler almaya çağırıyoruz."


Kızıldeniz'de savaş çanları çalıyor! ABD ve İngiltere, Yemen'deki Husi hedeflerine saldırdı



SAVAŞ UÇAKLARI VE TOMAHAWK FÜZELERİ KULLANILDI

ABD medyasına açıklama yapan bazı ABD'li yetkililer, ABD ve İngiliz ordularının en az 12 Husi hedefini vurduğunu, saldırıların savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle gerçekleştirildiğini bildirdi.


PENTAGON'A YAPILAN SALDIRININ DETAYLARI

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin konuyla ilgili yaptığı açıklamada, saldırının Husilerin insansız hava araçlarını, balistik ve seyir füzelerinin yanı sıra radar ve gözetleme yeteneklerini hedef aldığını söyledi. Austin, ABD'nin bundan sonra "gerektiğinde" Yemen'deki Husilere saldırma hakkını saklı tuttuğunu ve Kızıldeniz'deki deniz trafiğinin istikrarlı bir şekilde devam etmesinin önceliği olduğunu söyledi.

Kızıldeniz'de savaş çanları çalıyor! ABD ve İngiltere, Yemen'deki Husi hedeflerine saldırdı

ABD, YEMEN'İN TALEBİNİ REDDETTİ

Saldırıyla ilgili telefon brifingi veren üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Yemen'in ABD veya İngiliz uçaklarını veya savaş gemilerini hedef aldığı iddiasını reddetti. Yetkili, "Şu anda Husilerden herhangi bir yanıt göremedik" dedi.



KIZILDENİZ'DE NELER OLDU?

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına yanıt olarak Yemen'de Husilerin ticari gemilere yönelik son eylemlerinin ardından birçok nakliye şirketi Kızıldeniz seferlerini durdurma kararı aldı. 6 Aralık 2023'te Pentagon, Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası bir "Deniz Görev Gücü", 18 Aralık'ta ise "Refah Muhafızı Operasyonu" oluşturulması konusunda görüşmelerde bulunduklarını duyurdu. adında çok uluslu bir misyonun kurulduğunu duyurdu. Husi saldırıları, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan, Avrupa ile Asya arasında en kısa güzergahı sunan ve dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12'sinin gerçekleştiği Süveyş Kanalı'ndan geçişi tehdit ederken, Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırılar ve şirketlerin teslim olması Aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir "tedarik zinciri krizinin" başladığına dair endişeleri artırdı.

Kaynak: HABERLER.COM