ABD'de Teksas Valisi Greg Abbott'un, Meksika sınırında göçmen geçişini engellemek amacıyla kurulan jiletli tellerin kesilmesine izin veren ABD Anayasa Mahkemesi kararı, ülkede tartışmalara neden oldu. Vali Abbott, mahkeme kararını tanımayarak dikenli ve jiletli telleri sınıra koymaya devam edeceğini açıklarken, 25 eyalet ortak bir bildiri yayımlayarak Teksas Valisi'ne destek çıktı. Vali Abbott, Teksas'ın kendisini korumak ve savunmak için "anayasal otoritesini" kullanarak eyaletin "işgal altında" olduğunu ilan etti.

Teksas Valisi Greg Abbott

Putin Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu Görevden Aldı Putin Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu Görevden Aldı

ABD Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrasında Vali Abbott'un açıklamaları, göç politikaları ve sınır güvenliği konularında ülke içindeki derin görüş ayrılıklarını daha da belirgin hale getirdi. Abbott, Meksika sınırında dikenli ve jiletli teller kurarak göçmen geçişini engellemeye çalışmıştı. Mahkeme kararı ise federal sınır görevlilerine, bu telleri kesme veya taşıma yetkisi tanımıştı.

Teksas Ulusal Muhafızları

Vali Abbott'un mahkeme kararına karşı çıkması ve eyaletin "işgal altında" olduğunu ilan etmesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın "kanunsuz sınır politikaları" iddialarıyla eleştirilmesine neden oldu. Abbott, eyaletin anayasal kendini savunma hakkını kullanacağını vurgulayarak 25 eyaletin desteğini almış durumda. Ancak, Abbott'un bu tutumu, merkezi yönetimin Teksas'a müdahale edebileceği söylentilerini de beraberinde getirdi

Teksas Valisi Greg Abbott'a destek veren eyaletler(Kırmızı renk ile gösterilenler)

Kaynak: son dakika