'H.K.G.' davası ertelendi! 'H.K.G.' davası ertelendi!

Gazze'deki bir hastaneye doğru gerçekleşen bombalı saldırı, dünya genelinde büyük tepkilerle karşılaşırken ekonomik piyasalarda da iniş çıkışlara sebep oluyor. Petrol fiyatları hızlı bir şekilde yükselerek 90 doları aşarken, bu sebep yeni akaryakıt zamlarının geleceğini gösteriyor. İran, İslam İşbirliği Teşkilatı'na İsrail'e doğru petrol ambargosu uygulanması çağrısı yaparak gerginliği tırmandırıyor.

DOLAR KURU 28 LİRANIN ÜZERİNE ÇIKTI

Petrol İhraç Eden Ülkeler teşkilatı (OPEC) kaynakları, mucuzevi bir toplantı tertip etme veya hemen eyleme geçme hedefinde olmadıklarını belirtiyor. Dolar kuru ise hareketli bir biçimde güne başladı. 28 liranın üzerine çıkarak yeni bir rekor seviyeye erişti. Merkez Bankası, dolar kuru için dün en yüksek 28.0211 lira seviyesini açıkladı.

BORSA GÜNÜ YÜZDE 3.4'LÜK DÜŞÜŞLE TAMAMLADI

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, gün içerisinde yüzde 3'ün üzerinde kayıplar yaşıyıp 7 bin 842 seviyelerine kadar düşerek, günü yüzde 3.4'lük düşüşle tamamladı.

Uzmanlar ve ekonomistler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Avrupa ve Körfez ülkelerinden fon arayışına çıktığı bu dönemde gerçekleşen yükselen gerginliğin, Türkiye'nin ekonomik halini zora sokabileceğini gösteriyor.

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, dünya genelinde yatırımcıların güvenli liman olarak kabul ettiği dolar ve altına talebin artacağını belirtirken, bölgesel gerginliklerin özellikle Körfez borsalarını olumsuz etkileyeceğini ve Türkiye'nin yurtdışından kaynak bulma sürecini zorlaştıracağını vurguladı.

"PETROLDE 100 DOLAR SINIRI ÇABUK AŞILABİLİR"

Savaş bölgesinin büyümeye başladığını söyeleyen Prof. Dr. Evren Bolgün, Borsa İstanbul'da 100 endeksin sene sonu hedefinin 9.000-9.500 seviyeleri arasında olduğunu ama gerçekleşen gelişmeler sebebiyle bu hedefin ileri bir tarihe itilebileceğini söyledi. Petroldeki fiyat yükselmesinden bahseden Bolgün: "Saldırılar artarsa petrolde 100 dolar sınırı çok çabuk aşılabilir. Doların da yılsonunda 30 lirayı bulacağını düşünürsek Türkiye’ye enerji kaynaklı büyük cari açık yükü çıkacaktır. Çünkü petroldeki 10 dolarlık artış 4 milyar dolar yük getiriyor. Piyasalar için bu kış zor geçecek." ifadelerine yer verdi.(karar)

Editör: Haber Merkezi