Gelişmiş ülke merkez bankalarının, enflasyonla mücadele kapsamında uzun bir süredir tarihi yüksek seviyelerde tuttukları politika faizlerini yakın zamanda indirebilecekleri beklentileri, varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed'in yüzde 64, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 98 ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yüzde 80 ihtimalle haziranda faiz indirimlerine başlayacağı öngörülüyor.

Analizlere göre, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin yükselmesine rağmen artan alımların etkisiyle yüzde 4,35 dengelendi. Ancak, altının ons fiyatı 2.304 dolarla rekor kırarak önceki kapanışa göre yüzde 0,3 düşüşle 2.293 dolardan işlem görmeye başladı.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın yaptığı açıklamada, Fed'in bu yıl politika faiz oranlarını düşürmeye başlaması gerektiğini vurgulaması, altının ons fiyatını destekledi. Düşük faiz oranlarının, altının sürekli getiri sağlamayan tutmanın maliyetini azalttığına dikkat çekiliyor.

Mart ayında yüzde 9,3 artış gösteren altının ons fiyatı, marttan beri yükseliş eğilimini sürdürerek Temmuz 2020'den bu yana en büyük aylık artışını gerçekleştirdi.

Mehmet Şimşek: Durumumuz Çoğu Ülkeye Göre İyi Mehmet Şimşek: Durumumuz Çoğu Ülkeye Göre İyi

Analistler, altının ons fiyatının Çin ve Hindistan gibi ülkelerin merkez bankalarının alımlarından ve Fed'in yaklaşan faiz indirimlerinden destek alacağını belirtirken, değerli metalin fiyatının Orta Doğu ve Ukrayna gibi jeopolitik gerilimlerden de ek destek aldığını ifade etti.

Gümüşün ons fiyatı da ons başına 27,23 dolara yükselerek Haziran 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Kaynak: Dünya