Antalya'nın Konyaaltı ilçesindeki teleferik kazasına ilişkin bilirkişi raporu, soruşturmanın seyrini değiştirecek önemli tespitlerle dolu. Rapora göre, teleferiklerin yıllık periyodik bakımlarını yapan Anadolu Teleferik A.Ş'nin akreditasyon sürecinde eksiklikler yaşandı ve Danimarka devleti Akreditasyon Kurumu'nun yayınladığı sayfada bulunmadığı belirlendi.

Marmaray, Başkentray ve İZBAN 19 Mayıs'ta ücretsiz olacak Marmaray, Başkentray ve İZBAN 19 Mayıs'ta ücretsiz olacak

Ayrıca, teleferiklerin bakımını yapan ve denetleyen firmanın aynı kişiye ait olması ve bu firmanın yükümlülüklerini yerine getirmemesi, ciddi bir ihmalin işaretlerini taşıyor. Raporda, bakım, onarım ve teknik hizmetlerden sorumlu firmanın çalışanlarının gerekli ustalık ve mesleki yeterlilik sertifikalarına sahip olmadığı da vurgulandı.

Kazanın yaşandığı 5 numaralı direkteki makara ve lastik değişimi gibi işlemlerin kağıt üzerinde yapıldığı ancak ekipmanın güvenli çalışmasının sağlanmadığı belirtildi. Ayrıca, kazadan günler öncesinde yapılan bakıma rağmen 5 numaralı direkteki cıvataların hiçbirinin sıkılmamış olması da dikkat çekici bir detay.

Raporda ayrıca, kazadan kısa bir süre önce çevredeki insanların teleferikte kıvılcım gördüklerini ANET A.Ş'deki görevli tesis amirine bildirdikleri, ancak teleferiğin durdurulmak yerine sadece yavaşlatıldığı ifade edildi.

Bu tespitler ışığında, soruşturmayı yürüten savcının iddianameyi hazırlayarak mahkemeye sunması bekleniyor. Bu gelişmeler, teleferik kazasının detaylarına ışık tutarak sorumluların hesap verebilirliğini sağlamaya yönelik adımların atılmasını sağlayabilir.

Kaynak: TRT HABER