Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte zam haberleri de bir bir öğrenilmeye başladı. Her yıl TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı'nın belirleyip kamuoyuna haber verdiği araç muayene fiyatlarına yeni senede rekor bir zam getirileceği iddia edildi.

Diyarbakır'da Depremde Yıkılan Dündar Apartmanı'nın İki Müteahhidine 13 Yıl Hapis Cezası Diyarbakır'da Depremde Yıkılan Dündar Apartmanı'nın İki Müteahhidine 13 Yıl Hapis Cezası

2023 senesi itibariyle egzoz muayene fiyatlarında yüzde 61,5 oranında artış gerçekleşti. Motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu ya da römorksuz traktör ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ile yarı römorklar da 1.130,44 TL olarak değişti. Otobüs, kamyon, tanker ve çekicilerin muayene fiyatları ise 1.528,10 TL oldu.

ARAÇ MUAYENELERİNE HİÇ GÖRÜLMEMİŞ ZAM

Dünya Gazetesi'nden Naki Bakır'ın haberine göre, araç muayene fiyatlarında yüzde 60 zam uygulanacak. Bakır, bu konu hakkında yazısında şunları bildirdii:

“Her sene ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık zamanın ortalamasına göre gerçekleşen artış, izleyen yılda uygulanacak tekrardan değerleme oranını veriyor.

2024 başında çeşitli vergi, ceza, harç ve fiyatlara uygulanacak tekrardan değerleme oranı, 3 Kasım’da Ekim 2023 enflasyon belgeleri açıklandığında kesinleşecek. Yİ-ÜFE’nin eylül sonu itibarıyla düzeyi, yılbaşından geçerli olacak tekrardan değerleme oranının yüzde 60 dolayında olacağını belirtiyor. Buna göre gelecek sene çeşitli vergi, ceza, harç ve ücretler 2023’teki kadar olmasa da yine de yüksek oranda artış yaşanacak.

Ekimde aylık yüzde 5’in üzerindeki üretici ücret artışı olasılığında ise tekaradan değerlemeyi veren on iki aylık ortalamalara göre Yİ-ÜFE artışı bunun da üzerinde gelecek ve Cumhurbaşkanı yetkili olduğu alanlarda indirim-artırım yetkisini kullanmazsa 2024 başında ilgili kalemlerdeki yükümlülükler bu oranda artırılacak.

Yüksek yeniden değerleme oranı ile vergi ve cezaların yüksek oranda artırılması, aynı zamanda 2023 yılındaki yüksek enflasyonunun özellikle dar ve belirli gelirler üzerindeki erozyonunu 2024’e de taşımak anlamına geliyor.”(karar)

Editör: Haber Merkezi