İBB den Açıklama: Kent Lokantası'nda indirim İBB den Açıklama: Kent Lokantası'nda indirim

Asgari ücretin artırılmasına yönelik müzakereler sürüyor: Bu yıl ilk olacak


İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk işçi toplantısını yarın gerçekleştirecek. Bu yılki toplantı ilk toplantı olacak.


Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan etkileyen, dolaylı olarak da tüm vatandaşları etkileyen yeni asgari ücret rakamının belirlenmesine yönelik süreç yarın resmi olarak başlayacak.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenecek toplantıda işveren tarafı Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafı ise konfederasyon olması nedeniyle TÜRK-İŞ tarafından temsil edilecek. en büyük üyelere sahip.


İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak.


İşçiler ve işverenler vergi indirimleri konusunda anlaştı


Bu yılki görüşmelerde, önceki yıllardan farklı olarak 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi yer alacak. Bu yıl yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine kasiyerler, sağlık çalışanları, enerji çalışanları ve yollarda çalışan bir sözleşmeli işçi katkıda bulunacak.


Yeni asgari ücret talebini henüz kamuoyuyla paylaşmayan TÜRK-İŞ, "insan onuruna uygun" bir asgari ücret çağrısında bulunuyor.


Yeni asgari ücretin bu yıl işçi, işveren ve hükümet arasında yapılacak üçlü anlaşmayla belirlenmesini isteyen TİSK, ücretin dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyacak düzeyde olması gerektiğine inanıyor. TİSK'in asgari ücrete yönelik işveren desteğinin devam ettirilmesi ve artırılması yönündeki ısrarı devam ediyor.


Asgari ücret konusunda görüş ayrılıklarına rağmen işçi ve işverenler vergi indirimi konusunda hemfikir. Her iki taraf da bordro vergilerini kademeli olarak azaltma konusunda anlaştı.


Asgari ücret nasıl belirleniyor?


Asgari ücret, yasaların gerektirdiği şekilde, beşi işçi, işveren ve hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Belirleme Komisyonu tarafından belirleniyor.


Komisyon, yeni asgari ücretin belirlenmesi çalışmaları kapsamında Aralık ayında belirli tarihlerde toplanıyor.


Başkanlığını Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin yaptığı komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanır ve çoğunlukla karar verir. Oyların eşitliği halinde, toplantıya başkanlık eden partinin çoğunluğu varsayılır.


Bir işçinin asgari ücreti ayda brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergi ve stopajlar hariç net 11 bin 402 lira 32 kuruş oluyor.


Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 15 bin 762 lira, işçi başına ise 4 kuruş oldu. Bu tutarın 13 bin 414 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 2,79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primleri, 268 lira 29 kuruşunu ise işveren işsizlik sigortası primleri oluşturdu.


2023 yılı başında 8 bin 506 liraydı


Bu yılın Ocak-Haziran döneminde net 8 bin 506 lira olan asgari ücret, 1 Temmuz'dan itibaren net 11 bin 402 liraya çıkarıldı.(haberglobal)

Editör: Haber Merkezi