Alina Boz'dan GS açıklaması Alina Boz'dan GS açıklaması

Araştırmacı, yazar ve müzisyen Bayram Bilge Tokel'in, Sinan Yağmur'a karşı açtığı intihal davasında sonuç belli oldu.

Ankara 2. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'nde görülen davanın ardından karar açıklandı. 2022'de piyasaya sürülen kitapta, bilirkişi raporlarıyla intihal tespit edildiği belirtildi.

Mahkeme kararına göre, kitabın yeniden basımının, yayımlanmasının ve dağıtımının engellenmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca, basılan kitapların toplatılması ve mahkeme kararının ulusal çapta yayın yapan en yüksek tirajlı gazetede yayımlanması talimatı verildi. Sinan Yağmur'un, Bayram Bilge Tokel'e 11 bin 25 lira maddi tazminat ödemesine hükmedildi.

Tokel'in vekili, dava gerekçesinde müvekkilinin 1999'da yayımlanan "Neşet Ertaş Kitabı" isimli eserinin, ünlü halk ozanı hakkında yazılan ilk eser olduğunu ve toplam yedi baskı yaptığını belirtti.

İddialara göre, Sinan Yağmur'un kitabında "Neşet Ertaş Kitabı"ndan alıntılar yapıldı ve iktibas ve alıntı kurallarına uyulmadı.

Bilirkişi heyeti raporunda, Yağmur'un kitabının içeriğinde yer alan kısımların, Bayram Bilge Tokel'e ait olanlarının izin alınmadan kullanıldığı ve maksadın haklı göstereceği sınırın ötesine geçildiği ifade edildi.

Ayrıca, Sinan Yağmur'un kitabında metin içindeki bilgilerin kaynaklarına ilişkin bir kaynakça kullanılmadığı ve kitabın sonunda Bayram Bilge Tokel'in kaynak olarak gösterilmediği belirtildi.

Kaynak: Karar