Senarist Robert Towne vefat etti! Senarist Robert Towne vefat etti!

Antalya'nın Serik ilçesi Belkıs Mahallesi'nde bulunan, tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan Aspendos Antik Kenti, yeniden dikkatleri üzerine çekiyor. Kentin en belirgin özellikleri arasında, günümüze kadar korunmuş nadir antik tiyatrolardan biri olan tiyatrosu, su kemerleri, yer yer sur duvarlarıyla çevrili tepe üzerindeki agorası, anıtsal çeşmesi, tapınağı, stadyumu, meclis binası ve Roma bazilikası bulunuyor.

KAZI ÇALIŞMALARI VE GEÇMİŞİ

Aspendos'ta kazı çalışmaları ilk kez 2008 yılında yüzey araştırmaları ile başlamış, 2022 yılından itibaren Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bilgin'in başkanlığında yoğun bir şekilde devam etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yapılan çalışmalar daha da hız kazanmıştır.

HEYKEL BULUNTULARI

Son kazılarda, antik kentin agora alanındaki iki katlı dükkanlardan birinde, Roma dönemine ait yaklaşık 2 bin yıllık Zeus ve Afrodit heykelleri keşfedilmiştir. Aspendos Kazı Başkan Yardımcısı arkeolog Hüseyin Tolga Candur, bu buluntunun alanın bir heykel işleme bölgesi olabileceğini gösterdiğini belirtmiştir.

Candur şunları söyledi: "Bu alandaki 14. dükkanda yürütülen çalışmalarda, önce antik Yunan baş tanrısı Zeus'a ait bir büst bulduk. Bu heykel, baş kısmı sağlam ve karın kısmında kas katlanması olan bir figürdür. Diğer heykelimiz ise aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'e ait. Afrodit heykeli yarı giyimli ve ayakta betimlenmiş olup, yanında imparatorluk zırhı giymiş bir destek aparatı bulunmaktadır."

GELECEK PLANLARI VE KAZI ÇALIŞMALARI

Heykellerin belgelenme, temizlik ve restorasyon çalışmalarının ardından Antalya Müzesi'ne teslim edileceği belirtilmiştir. Candur, dükkan kompleksindeki diğer alanlarda çalışmaların sürdüğünü ve yıl içinde tüm dükkanların kazılarının tamamlanmasının planlandığını ifade etmiştir.

Candur, "Burada ve diğer alanlarda büyük sürprizlerle karşılaşmayı bekliyoruz. Belki ilerleyen zamanlarda daha farklı sürprizler ve mimari yenilikler keşfedebiliriz" diye eklemiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle çalışmaların hızlandığını vurgulayan Candur, işçi sayısının artırılmasının planlandığını ve bu desteklerin sürmesi halinde Aspendos'taki kazıların 10-15 yıl yerine çok daha kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini belirtmiştir.

Kaynak: KARAR