Tuzla’da TIR'a yüklü 8 ton midye operasyonla ele geçirildi Tuzla’da TIR'a yüklü 8 ton midye operasyonla ele geçirildi

Avrupa'da yoğunluğu en çok olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası olan TTF'de, aralık vadeli kontratlarda fiyatlar cuma günü ki kapanışa göre bugün %6,7 yükselişle megavatsaati 53,9 euroya kadar attı.

Filistin-İsrail çatışmasının başlaması sonrasında artışa geçen fiyatlar, en son 13 Ekim tarihinde 53,9 euroyu kadar çıkmıştı.

Fiyatların haftanın ilk günü artışla başlamasında, Mısır'ın önceki gün gaz ithalatını durma noktasına kadar geldiğini açıklaması üzerine oluşan arz güvenliği endişeleri artmaya başladı.

İsrail, çatışmaların arttırmasının üstüne, ABD'li enerji şirketi olan Chevron'un işlettiği Doğu Akdeniz'deki Tamar gaz sahası üretimi durdurulmasını talep edilmişti. Mısır, bahsedilen bu sahadan ciddi miktarda gaz ithalatı gerçekleştiriyordu.

Mısır, en çokta geçen sene etkisini hissettiren enerji kriziyle beraber Avrupa'ya sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatını büyük ölçüde fazlalaştırmıştı.

Mısır'ın gaz ithalatındaki bu gerilemenin LNG ihracatında da düşüşlere yol açabilecek olması, Avrupa'da arz güvenliğine yönelik endişeleri yeniden tetikledi.

Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığını düşerken başka ülkelerden LNG ithalatına daha bağımlı da hale gelmesi, fiyatların küresel piyasalarda LNG ve doğalgaz talebiyle ilgili olası kısıtlar karşısında kırılganlığını yükseltiyor.

Fiyatlar, Filistin-İsrail-Filistin çatışmasının üzerinden geçtiğimiz üç haftada ise yaklaşık %40 yükseldi. (nvt)

Editör: Haber Merkezi